Dacian Cioloş: Arabii care au pământ în România vor fi trataţi asemenea cetăţenilor europeni

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a răspuns unei interpelări din partea romanialibera.ro despre problema cetăţenilor străini care deţin din ce în ce mai mult pământ arabil ...

Share

Claudiu Berbece 0 comentarii

06.12.2011 - 19:18

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a răspuns unei interpelări din partea romanialibera.ro despre problema cetăţenilor străini care deţin din ce în ce mai mult pământ arabil în România explicând că, dacă aceştia respectă regulile impuse de Comisia Europeană, vor fi trataţi fără discriminare.

"Un fermier care lucrează în România este un fermier european pentru că trebuie să ţină cont de aceleaşi reguli care se aplică la nivelul Uniunii. Nu putem să facem o discriminare în funcţie de naţionalitate", a precizat Dacian Cioloş, în cadrul Conferinţei Anuale pentru Jurnaliştii din domeniul Agriculturii, eveniment organizat la Bruxelles de către Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene.

În prezent, conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii din România, investitorii străini deţin deja peste 700.000 de hectare de teren arabil, adică aproximativ 8% din totalul suprafeţei arabile a României, iar fenomenul înstrăinării terenului ar fi în creştere. Un procent de 10% din totalul terenurilor deţinute de actorii străini de pe piaţa română aparţin companiilor arabe, deci care reprezintă alte interese decât acelea ale spaţiului european.

Totuşi, deţinând teren agricol într-o ţară membră a UE, companiile din ţări precum Irak, Liban, Siria sau Arabia Saudită vor avea dreptul la subvenţiile europene pe hectar. Comisarul Dacian Cioloş a adaugat că dacă politica naţională de management a terenurilor permite astfel de tranzacţii, Comisia Europeană nu are motive să intervină.

În topul ţărilor europene care deţin teren agricol în România se găsesc Italia - cu 25% din cele peste 700.000 de hectare, Germania - cu 15% şi Austria şi Spania, cu câte 6%. 

Plata directă pentru hectarul de teren agricol pe care o va primi România conform noii Politici Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene va ajunge la 200 de euro în 2018.

Ministrul Agriculturii din România, Valeriu Tabără, spune că preţul mediu al terenurilor în România, de cel mult 2.500 de euro/ha, este cu mult sub cel înregistrat în ţările UE, unde ajunge şi până la 15.000 de euro pe hectar. Oficialul a avertizat însă la începutul anului că Ministerul Agriculturii impune restricţii străinilor care vor să cumpere pământ din România.

Citește totul despre:

Comentarii