8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur violent in Japonia

Cutremur violent in Japonia

Nordul arhipelagului nipon a fost zguduit ieri la pranz (11.46 ora locala) de un puternic cutremur de pamant. Socul teluric a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, fiind resimtit cel mai puternic in prefectura Miyagi.
Seismul de ieri Ð unul dintre cele mai puternice inregistrate in ultimii zece ani in Japonia Ð s-a soldat cu aproximativ 70 de raniti (conform unui bilant provizoriu) si cu importante pagube materiale, dar care nu au atins totusi dimensiuni catastrofale. Comparativ, puternicul cutremur ce a lovit in 1995 orasul Kobe a avut o magnitudine asemanatoare, 7,3 grade pe scara Richter, dar s-a soldat tragic cu 6.500 de morti si peste 40.000 de raniti.
Epicentrul cutremurului de ieri a fost localizat in largul zonei de coasta a provinciei Miyagi, la aproximativ 20 de kilometri sub nivelul marii. Socul teluric a fost resimtit cel mai intens de locuitorii orasului Sendai, unde s-au inregistrat cei mai multi raniti, a relatat agentia nipona Kyodo, preluata de agentiile internationale. Aici primele bilanturi indicau cel putin 30 de raniti, dintre care 22 la un bazin de inot, peste care s-a prabusit acoperisul.
Circulatia trenurilor de mare viteza a fost oprita iar activitatea centralei nucleare Onagawa a fost sistata pentru efectuarea controalelor de rutina legate de eventuale fisuri. Aproximativ 35.000 de mii de locuinte din provinciile Miyagi si Iwate au ramas ore in sir fara curent electric iar la alte 3.000 a fost intrerupta alimentarea cu gaz. Autoritatile au lansat un avertisment tsunami, care s-a si produs la 18 minute dupa seism, dar valul a avut doar 10 centimetri.
Posturile tv nipone prezentau imagini din Sendai cu zeci de mii de oameni panicati pe strazi. “Socul a fost a fost atat de puternic incat pur si simplu nu ne-am mai putut tine in picioare”, au relatat cei mai multi. Sute de oameni au ramas blocati in ascensoare, fiind necesara interventia echipelor de salvare.
Seismul a fost resimtit la Tokyo, dar si la Kobe, situat la o distanta de circa 900 de kilometri. In capitala nipona zgarie-norii au intrat in balans. Imediat autoritatile locale au decis inchiderea temporara a aeroportului Haneda. Din prefectura Iwate a fost semnalata o alunecare de teren. Responsabilii au reiterat ca “nu am primit informatii privind producerea de decese si nici nu ni s-au semnalat disparitii de persoane”. Numai in primele ore de la producerea puternicului seism Agentia Nipona de Meteorologie a inregistrat 92 de replici. Japonia, aflata la jonctiunea a patru placi tectonice, inregistreaza 20% din totalul cutremurelor de pamant produse anual pe glob.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă