12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur financiar în Japonia: Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut...

Cutremur financiar în Japonia: Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut semnificativ

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis vineri în scădere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci săptămâni, iar yenul s-a depreciat semnificativ, după un cutremur puternic în largul coastei de nord-est a Japoniei

 

Indicele Nikkei era deja în scădere înainte de cutremur, din cauza temerilor privind economia globală şi tensiunile din Arabia Saudită.

Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro după cutremur. Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, investitorii anticipând consecinţe economice semnificative şi noi presiuni asupra bugetului de stat. Contractele futures cu aur au înregistrat creşteri.

Seismul s-a produs cu puţine minute înainte de închiderea Bursei de la Tokio, astfel că luni, la redeschiderea acesteia, efectele negative s-ar putea amplifica.

Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. Mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, sunt în flăcări.

Banca Japoniei a anunţat că va face toate eforturile pentru a menţine stabilitatea financiară.

Sunt fabrici de autoturisme şi semiconductori în nordul Japoniei, deci impactul economic va fi important”, a declarat un economist al Mizuho Research Institute din Tokyo.

 

Nici Europa nu a scăpat de efectele cutremurului nipon: cu doar două excepţii, toate bursele din Europa au început ziua de vineri cu scăderi importante.

Bursele din Grecia şi Cipru erau singurele care făceau excepţie de la trendul negativ, principalii indicii ai acestor pieţe urcând cu 2%, respectiv 3,2%. DAX-ul german pierdea 1%, la fel că şi indicele CAC 40 al Bursei de la Paris.

Pierderile sunt mai temperate la Londra, unde FTSE 100 scădea cu 0,6%, dar şi la Viena, acolo unde indice ATX s-a depreciat cu 0,5%.

Companiile de asigurări au fost cele mai lovite de veştile proaste din Japonia, în topul scăderilor aflându-se Munich Reinsurance (-4,2%) şi Hannover Reinsurance (-5,9%), ambele fiind bine reprezentate pe piaţa japoneza.

In prezent, în România există aproximativ 190 de firme japoneze, potrivit datelor furnizate de Natsuo Amemiya, Ambasadorul Japoniei în România, intr-un interviu acordat romanialibera.ro. “În ceea ce priveşte relaţiile economice bilaterale dintre Japonia şi România, ţinând seama de posibilitâţile latente pe care le au ambele ţări şi dată fiind influenţa distanţei fizice care le desparte, este greu de spus că volumul schimburilor economice este suficient. Însă, România este privită ca o piaţă promiţătoare încă de dinainte de intrare în Uniunea Europeană”, afirma diplomatul.

 

 

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă