21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCum sa furi un trilion

Cum sa furi un trilion

Kim Woo Choong, fostul presedinte al unuia dintre cele mai mari conglomerate industriale din lume, Daewoo, s-a intors ieri la Seul dupa sase ani de ceea ce el a numit “exil autoimpus”, dar in realitate este fuga in toata regula. Atat de mare a fost “entuziasmul” popular la sosirea pe aeroport a lui Kim, incat politia a fost nevoita sa il aresteze rapid ca sa il fereasca de imbratisarea mortala a fostilor angajati Daewoo ramasi pe drumuri.
Kim a declarat ca ii pare foarte rau si ca e foarte bolnav. Surse medicale afirma ca batranul borfas (68 de ani) sufera intr-adevar de inima si de intestine. Ceea ce il roade pe Kim la mate este probabil soarta celor cateva zeci de trilioane de woni (zeci de miliarde de dolari) pe care i-a furat si i-a pus la pastrare in bancile europene.
Kim a condus Daewoo vreme de trei decenii, in care a facut cu compania ce a vrut el. In 1999 a plecat intr-o calatorie de afaceri in China, din care nu s-a mai intors. Daewoo s-a prabusit sub povara a 80 de miliarde de dolari datorie, din care vreo zece au fost insusite direct de Kim, iar alte vreo 25 au fost deturnate prin scheme mai mult sau mai putin complicate.
Daewoo a fost restructurata, parti ale ei fiind achizitionate de General Motors, iar Kim a luat calea Vietnamului comunist, unde s-a refugiat cu ajutorul unui pasaport frantuzesc.
Desi este unul dintre cei mai mari hoti care au existat vreodata pe fata pamantului, Kim ar putea sa scape nevatamat. Surse de la Seul citate de “Los Angeles Times” sustin ca fostul magnat ar putea fi gratiat de presedintele Roh Moo-Hyun. Pentru politicienii sud-coreeni intoarcerea in tara a fostului sef de la Daewoo este ca mania lui Dumnezeu (sau a lui Buddha), pentru ca in cei 30 de ani de domnie aproape nici un om politic nu a scapat nemituit de Kim. Capitalismul de cumetrie sud-coreean a atins niveluri nebanuite ale coruptiei.
Recent, mai multi sefi de la celelalte doua mari conglomerate sud-coreene, Hyundai si Samsung, au fost arestati pentru mituirea unor politicieni.

Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă