Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Culisele demisionării forțate a consilierului lui Trump. Serviciile secrete americane și rusești l-au săpat pe Michael Flynn

În noaptea de 13 februarie, la Casa Albă s-a desfășurat un mic „puci” al serviciilor secrete americane pentru a fi înlăturat Michael Flynn din funcția de consilier pe probleme de securitate națională.La „dosarul” de demisie, a lucrat și o anumită parte a serviciilor secrete rusești, aceea care se opunea acțiunilor lui Flynn în Orientul Mijlociu.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 20.02.2017 - 12:33

În noaptea de 13 februarie, la Casa Albă s-a desfășurat un mic „puci” al serviciilor secrete americane pentru a fi înlăturat Michael Flynn din funcția de consilier pe probleme de securitate națională.La „dosarul” de demisie, a lucrat și o anumită parte a serviciilor secrete rusești, aceea care se opunea acțiunilor lui Flynn în Orientul Mijlociu.

SUA se ridică, Rusia coboară

În luna care trecuse de când ocupase acest post, Michael Flynn fusese arhitectul unui plan pentru Orientul Mijlociu, în care cooperarea cu Rusia era foarte importantă. Rezolvarea conflictului din Siria în sensul dorit de SUA, fără regimul Assad, fără forțe străine pe teritoriul țării, cu zone sigure pentru întoarcerea populației, ar fi dus la stoparea valului de refugiați și ar fi făcut din Donald Trump un erou. Avea nevoie de așa ceva, având în vedere decretele nepopulare pe care urma să le dea. Însă acestei „arhitecturi” a lui Flynn s-a opus și o parte a serviciilor secrete rusești, care a văzut în revenirea SUA pe scena Orientului Mijlociu o diminuare substanțială a rolului Rusiei, cu afectarea intereselor acestei țări.

Întâlniri secrete cu liderii Orientului Mijlociu

Combinația dintre serviciile secrete americane și cele rusești pentru înlăturarea lui Flynn nu a fost amicală, ci una de nevoie. Conform unor surse ce țin de domeniul serviciilor de informații, Flynn ar fi lăsat să se înțeleagă că SUA nu vor insista pentru sancțiuni asupra Rusiei din cauza anexării peninsulei Crimeea, în schimb Moscova nu va mai susține regimul Assad în Siria. În plus, cele două armate, americană și rusească, vor colabora pentru anihilarea totală a ISIS, atât Trump, cât și Putin devenind eroi. Din această colaborare, rolul Iranului și al tuturor milițiilor șiite pe care le-a împrăștiat în Siria și Irak urma să se încheie, cu retragerea din teatrele de operațiuni. Flynn, de unul singur, aranjase întâlniri particulare cu regele saudit Salman la Ryad, cu regele Abdullah al Iordaniei, la Amman, cu Tayyip Erdogan la Ankara, cu Abdel-Fatteh al-Sissi la Cairo, și cu „greii” politicilor din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Planul era avansat și pe alocuri deja se punea în practică, când a căzut „bomba” convorbirii cu ambasadorul rus, fără a-l informa pe vicepreședintele Mike Pence. Donald Trump nu a vrut să renunțe la Flynn. Practic, prin demersurile pe care le făcuse fără să apeleze la serviciile secrete americane, era cam de neînlocuit. Dar, de ce s-a temut, de jocurile serviciilor secrete, n-a scăpat. Imediat după ce a admis demisia lui Flynn, Donald Trump s-a arătat furibund la adresa serviciilor secrete americane și a „acelei părți a presei ce este dușmanul SUA”.

Acum, practic, Administrația Trump trebuie s-o ia de la început cu „arhitectura” pentru Orientul Mijlociu. De pe poziții ce nu mai sunt atât de cordiale cu Moscova. De altfel, Putin nici nu demonstrase că va colabora onest cu SUA. Transmițând că interesele Rusiei nu sunt legate de regimul Assad în Siria, pe teren a continuat susținerea armatelor pro-Assad, bombardând pozițiile rebelilor susținuți de Turcia. Între bombardamente, Kremlinul a transmis mesajul că, la Conferința de pace de la Geneva, ce se va desfășura la sfârșitul lunii, va cere „retragerea tuturor forțelor străine din Siria”. Se așteaptă un nou început pentru cooperarea în Orientul Mijlociu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...