10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCuba speră că Trump "va lua în considerare" progresele diplomatice din timpul...

Cuba speră că Trump “va lua în considerare” progresele diplomatice din timpul lui Obama

Cuba speră că Donald Trump, odată ajuns președinte al Statelor Unite, "va lua în considerare" progresele înregistrate din 2014 și începutul dezghețului relațiilor bilaterale, a declarat miercuri un înalt responsabil al diplomației cubaneze, relatează AFP.

"Cuba speră că noul guvern al SUA va lua în considerare rezultatele pe care le-am acumulat" și că acesta va fi dispus să continue acest impuls "în baza respectului" mutual, a spus Josefina Vidal, responsabil al cancelariei cubaneze pentru afaceri cu Washingtonul.

"Respectul este esențial și respectul a fost cheia succesului și a tuturor aceste rezultate", a adăugat aceasta.

După mai mult de o jumătate de secol de ruptură, Cuba și Statele Unite au restabilit relațiile lor diplomatice în vara lui 2015, rod al unei politici de deschidere anunțată, spre surprinderea generală, pe 17 decembrie 2014, de către actualul președinte american Barack Obama și omologul său cubanez Raul Castro.

Dar Donald Trump, la câteva zile după alegerea sa, a amenințat că va pune capăt acestui dezgheț dacă Havana nu va oferi în schimb măsuri privind drepturile omului sau economia de piață.

Președintele ales al SUA l-a calificat de asemenea pe Fidel Castro, decedat pe 25 noiembrie la 90 de ani, ca fiind un "dictator brutal care și-a oprimat poporul timp de aproape șase decenii".

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă