27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCu scutul la antipozi

Cu scutul la antipozi

Presedintii american si rus vor rediscuta in Australia problema scutului antiracheta, cu ocazia Forumului Asia-Pacific – un summit ce necesita el insusi un scut contra protestatarilor.
george W. Bush si Vladimir Putin se vor intalni la Sydney, unde pe 8-9 septembrie se desfasoara Forumul pentru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC). Asistentul lui Putin, Serghei Prihodko, a reiterat opozitia Rusiei fata de instalarea de elemente ale scutului in Cehia si Polonia. Pozitia SUA este "prost fondata" si genereaza "o serie de intrebari", a afirmat el. Moscova a propus Washingtonului ca scutul sa fie amplasat in fosta baza sovietica de la Gabala din Azerbaidjan.
Inca inainte ca presedintele american sa soseasca, aseara la Sydney in centrul orasului s-au adunat 100 de protestatari sub deviza "Stop Bush 2007". Tot ieri a fost publicat un sondaj potrivit caruia 52% din australieni il considera pe Bush cel mai slab presedinte din istoria SUA.

Nu doar liderul de la Casa Alba este tinta protestelor la antipozi. Membrii miscarii Falun Gong au organizat o manifestatie cu lumanari cand presedintele chinez Hu Jintao a ajuns in Australia si au promis ca-l vor "urmari" pe tot timpul sederii acolo.
Hu a semnat deja un acord energetic intre China si companiile australiene, care prevede vanzarea de gaz natural lichefiat in valoare de miliarde de dolari. De altfel, securitatea energetica este unul dintre principalele subiecte ale summitului APEC, alaturi de incalzirea globala si de comert. Dependenta puternica a zonei Asia-Pacific de carbune ieftin pentru cresterea economica rapida reprezinta o tendinta ingrijoratoare care ar putea submina eforturile de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de sera, avertizeaza World Wildlife Fund.

PHENIANUL SE AFLA INCA PE AXA RAULUI
Coreea de Nord nu a fost inca exclusa de pe lista americana a statelor care sustin terorismul, asa cum afirmase luni aceasta tara. Potrivit declaratiilor oficialului care il insoteste pe principalul negociator american in dosarul nord-coreean, Christopher Hill, Coreea de Nord trebuie sa faca mai multe progrese pe calea denuclearizarii inainte de fi retrasa de pe aceasta lista. "Depinde de progresele lor daca ies sau nu de pe aceasta lista", a declarat Hill. Coreea de Nord a fost plasata in 2002 de presedintele George W. Bush printre tarile din Axa Raului, acuzate ca sustin retelele teroriste, in compania Iranului si Irakului. In schimbul denuclearizarii, Phenianului i s-au promis ajutor energetic si perspectiva normalizarii relatiilor cu restul comunitatii internationale.

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă