11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCrucea Roşie a reluat, duminică, evacuarea civililor din Alep, întreruptă vineri de...

Crucea Roşie a reluat, duminică, evacuarea civililor din Alep, întreruptă vineri de regimul sirian

Autobuzele au început să intre duminică în reduta rebelilor din orașul sirian Alep în vederea reluării evacuării civililor și insurgenților, operațiune întreruptă de vineri, a relatat agenția oficială de presă siriană Sana, citată de AFP, preluată de Agerpres.

"Autobuzele au început să intre în cartierele Zabdiyé, Salaheddine, al-Mashad și al-Ansari în estul Alep, sub supravegherea Semilunii Roșii și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) pentru a-i scoate pe teroriștii rămași și familiile lor", a indicat agenția siriană de presă. Regimul de la Damasc utilizează termenul de "terorist" pentru a-i desemna pe rebeli.

De trei zile, evacuarea — începută joi înainte de a fi suspendată de către regimul sirian — este blocată din cauza unor divergențe legate de numărul de persoane evacuate din Foua și Kafraya, două localități șiite controlate de regim și asediate de rebeli în provincia Idlib, vecină cu Alep, în nord-vestul țării.

Un responsabil al rebelilor a declarat duminică pentru AFP că un nou acord a fost încheiat, potrivit căruia evacuarea din Alep, precum și din Foua și Kafraya trebuie să se facă în două etape.

"Într-o primă etapă, jumătate din oamenii asediații la Alep trebuie să plece, în paralel cu evacuarea a 1.250 de persoane din localitatea Foua", a explicat același responsabil, sub rezerva anonimatului.

Potrivit ONU, aproximativ 40.000 de civili și rebeli se află în continuare blocați în reduta insurgenților din Alep.

"Într-o a doua etapă, 1.250 de alte persoane vor pleca din Kafraya, în paralel cu evacuarea restului de persoane din Alep", a indicat interlocutorul AFP.

Ulterior, 1.500 de persoane vor pleca suplimentar din Foua și Kafraya, în paralel cu evacuarea aceluiași număr de persoane din Zabadani și Madaya, două orașe rebele asediate de regim în provincia Damasc.

Acordul intervine într-un moment în care situația se înrăutățește pentru mii de civili sirieni înfometați și blocați în frig la Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică pentru a se pronunța asupra unui proiect de rezoluție prezentat de Franța, care solicită trimiterea de observatori în Alep.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă