11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE. Opt atentate teroriste cu maşini care au schimbat Europa, comise în...

CRONOLOGIE. Opt atentate teroriste cu maşini care au schimbat Europa, comise în ultimul an

Frabţa, Marea Britanie, Germania şi Suedia au fost ţintele numeroaselor atacuri teroriste comise cu ajutorul maşinilor cu care atacatorii au lovit, din plin, mulţimea, începând din vara trecută, scrie El Pais, potrivit News.ro.





Seria atacurilor a început în 14 iulie 2016 la Nisa, când 85 de persoane au murit după ce un camion a intrat în mulţimea adunată pe Promenade des Anglais din Nisa pentru a urmări festivităţile de Ziua Franţei. Atacatorul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, care a fost ucis de Poliţie, era cetăţean tunisian rezident în Franţa. 

În Berlin, atacul a survenit în perioada sărbătorilor de iarnă. Un camion a intrat într-un târg de Crăciun pe 19 decembrie 2016. În urma atacului, 12 persoane au murit şi alte 48 au fost rănite. Atacatorul, tunisianul Anis Amri, a fost ucis patru zile mai târziu, de către Poliţia din Milano. Camionul folosit în atac a fost furat de la un şofer polonez, care a fost ucis de Amri şi a devenit a douăsprezecea victimă a atacului.

Londra a fost lovită de trei atentate, în doar câteva luni. La 19 iunie, un cetăţean galez de 47 de ani, Darren Osorne, a lovit cu maşina un grup de musulmani care ieşeau de la rugăciunea de la miezul nopţii, la încheierea Ramadanului, lângă moscheea Finsbury Park din nordul Londrei. Nouă persoane au fost rănite în urma atacului, iar un om a murit pe loc. Totuşi, Poliţia a anunţat că acesta a murit înainte de atac, din cauza unui atac de cord. "Am făcut ceea ce aveam de făcut“, a spus agresorul după comiterea atacului.

În noaptea de 3 iunie, o maşină a intrat în pietonii aflaţi pe London Bridge. După coliziune, cei trei ocupanţi ai maşinii au coborât şi au intrat în piaţa produselor alimentare Borough din apropiere şi au înjunghiat mai multe persoane. În urma atacului, opt oameni si-au pierdut viaţa şi peste 40 au fost răniţi.

Pe 22 martie, un SUV a intrat în mulţimea de pe Podul Westminster. După ce a abandonat maşina, şoferul, l-a atacat cu un cuţit pe unul dintre ofiţerii de pază de la Palatul Parlamentului britanic. Patru persoane au fost ucise în atac şi o a cincea, o româncă , a murit câteva zile mai târziu, ca urmare a leziunilor suferite după ce a căzut în Tamisa. Atacatorul, identificat ca Khalid Masood – al cărui nume a fost Adrian Russell Ajao înainte de a converti la Islam – a fost un cetăţean britanic şi a fost împuşcat de Poliţie în timp ce încerca să intre în Parlament.

În Paris, şase soldaţi din brigadă anti-tero Sentinelle au fost răniţi la 9 august, când un BMW negru a intrat în ei în suburbia Levallois-Perret, la şase kilometri de centrul capitalei Franţei. Deşi atacul nu a fost catalogat, oficial, drept un act terorist, ministrul de Interne Gérard Collomb l-a definit ca fiind "deliberat“, iar ancheta a fost preluată de secţia antiteroristă a procuraturii din Paris. Şoferul, Hamou Benlatrèche, este un bărbat de cetăţenie algeriană cu reşedinţa în Franţa.

La Stockholm, patru persoane au fost ucise şi 15 rănite pe 7 aprilie, când un camion a intrat în mulţimea de pe strada Drottninggatan, o zonă pietonală din centrul capitalei Suediei şi una dintre străzile comerciale cele mai circulate. Premierul Suediei, Ştefan Löfven, a spus că a fost un "atac terorist“.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă