15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCosa Nostra vânează subvenţii UE pentru eoliene

Cosa Nostra vânează subvenţii UE pentru eoliene

Afacerea fermelor de turbine eoliene promite profituri de sute de milioane de euro, cu atât mai mult cu cât sunt ca şi garantate de programele generoase ale Uniunii Europene de subvenţionare a energiei verzi. Nu e o surpriză faptul că în Sicilia au început să apară astfel de ferme în localităţi precum… Corleone.

Nu numai la Cogealac se întâmplă lucruri îndoielnice în jurul fermelor de turbine eoliene, ci şi în Spania, Bulgaria şi Corsica, printre altele, scrie Sunday Telegraph. Dar nicăieri nu a devenit mai murdară o industrie care este menită să producă energie curată decât în Italia şi mai ales în Sicilia. Relativ nou apărută, „eco-mafia” desfăşoară scheme frauduloase prin care îşi însuşeşte milioane de euro în subvenţii atât de la guvernul italian, cât şi de la Uniunea Europeană. Mirajul banilor europeni a atras însă în afacerea „energiei curate” numeroase grupuri criminale. Firma de securitate Kroll a descoperit asemenea scheme frauduloase peste tot în Europa, folosite de oameni care n-au nici un interes să salveze planeta, dar care au tot interesul să încaseze grant-urile europene. Multe dintre aceste ferme eoliene zac în paragină, unele nu au fost construite niciodată, iar altele sunt folosite pentru spălarea banilor proveniţi din activităţi criminale.

Comisia Europeană a fixat drept obiectiv până în 2020 ca în fiecare dintre cele 27 de state membre 20% din energia produsă să fie regenerabilă. În acest scop, în ultimii ani, CE a alocat în medie 5 miliarde de euro în subvenţii şi împrumuturi destinate proiectelor de energie verde. În Italia, energia eoliană se vinde la un preţ garantat de 180 euro pe kwh, cel mai mare din lume. Mafia nu putea sta deoparte de această găină cu ouă de aur şi aşa a apărut o nouă specie de antreprenori, numiţi „Stăpânii vântului”. În Sicilia au apărut 30 de ferme eoliene şi alte 60 sunt în plan. Deşi multe sunt legitime, multe nu sunt. Anul trecut, opt persoane au fost arestate în oraşul Mazara del Vallo, într-o operaţiune numită după zeul vânturilor, Eol, pentru mituirea unor oficiali locali cu maşini de lux şi sume cuprinse între 30.000 şi 70.000 de euro. În noiembrie, 15 persoane au fost arestate în operaţiunea „Pe aripile vântului” pentru o fraudă de 30 milioane euro în fonduri europene. Printre ei, preşedintele Asociaţiei Naţionale privind Energia Eoliană.

În alte părţi din Europa se întâmplă la fel. În Insulele Canare, un primar, cinci oficiali şi doi dezvoltatori sunt acuzaţi de abuz în serviciu, luare de mită, expropriere ilegală în scopul obţinerii de subvenţii europene. Într-un alt caz, tot din Spania, în goana după fonduri europene, o centrală de energie solară a pretins că produce electricitate şi noaptea. Anchetatorii au descoperit că energia era produsă în mod „clasic”, de generatoare diesel, dar că, şi în aceste condiţii, subvenţiile pentru „energie verde” erau atât de generoase, încât, chiar şi aşa, proprietarii tot obţineau un profit substanţial.

Pe lângă goana după bani europeni, fermele eoliene sunt atractive pentru mafioţi pentru că le permit să investească legitim bani proveniţi din vânzarea de droguri, prostituţie şi deversarea ilegală a gunoaielor. Astfel, Mafia a cumpărat numeroase licenţe pentru construirea unor centrale eoliene, pe care apoi le vinde companiilor legitime. Potrivit unui director al Kroll, „investitorii străini nu sunt adeseori conştienţi cu cine au de-a face, dar ar trebui să fie alarmaţi dacă au acţionari a căror experienţă de afaceri constă, de exemplu, în pizzerii”.  

Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă