19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCorespondenţă din lumea oamenilor cu degetele verzi

Corespondenţă din lumea oamenilor cu degetele verzi

Într-o sală ca un amfiteatru, câteva zeci de persoane stau fiecare la pupitrul său şi fac mai multe operaţiuni de-odată: ascultă în căşti, vorbesc la telefon şi apasă butoane, în timp ce privesc la un ecran mare cât unul de cinema, pe care apar şi dispar cifre. Totul într-un mediu aproape aseptic, fără agitaţie şi fără înghesuială. Este felul în care peste 2.500 de fermieri din Belgia, Olanda şi Germania îşi vând legumele şi fructele. Procedura se numeşte, simplu, licitaţie. Iar cooperativa care o derulează, Mechelse Veilingen, comercializează anual peste 250.000 de tone de marfă provenită, în întregime, de la miile de fermieri membri.

Acest sistem funcţionează în Belgia din anii ’50. Păstrat, în esenţă, ca o simplă asociaţie a crescătorilor de legume-fructe, dar adus la zi în ceea ce priveşte standardele lumii moderne, a atins un echilibru care îi permite să navigheze într-o relativă prosperitate. Cifra de afaceri de peste 230 de milioane de euro în 2010 este, poate, cel mai bun argument.

Există însă o sumedenie de detalii care fac din Mechelse Veilingen un exemplu de organizare pentru toţi agricultorii europeni, opinie împărtăşită în primul rând de Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene (DG AGRI).

“Lăsaţi clienţii să concureze!”

“Este cea mai mare cooperativă europeană care funcţionează pe bază de licitaţii. Vinde 40% din totalul produselor agricole comercializate în Belgia prin sistemul licitaţiilor”, precizează un document pus la dispoziţia romanialibera.ro de DG AGRI.

Managerul pentru relaţii externe al Mechelse, Luc Peeters, explică felul în care funcţionează cooperativa: “Noi îi lăsăm pe cumpărători să concureze. Lucrăm cu crescătorii ca într-o familie’. Cooperativa nu permite niciunui membru – care trebuie să fie neapărat fermier! – să contribuie cu mai mult de 2.800 de euro la capitalul companiei, taxa minimă de înscriere fiind de 50 de euro. “Nu vrem ca un fermier sau un grup restrâns de fermieri să ajungă să controleze cooperativa. Noi nu suntem interesaţi de banii producătorilor, ci de marfa lor”, completează Peeters. Totuşi, pentru a realiza profit, Mechelse ia un comision de 2,26% din valoarea mărfii vândute.

Industria Flandria

Mechelse se întinde pe 50 de hectare dispuse în comuna Sint-Katelijne-Waver, din regiunea Flandra. Localizarea dă numele brandului folosit de cooperativa belgiană. Legumele “Flandria” sunt sortate riguros şi se vând la cele mai mari preţuri, dar Mechelse comercializează şi marfa de calitatea inferioară – pe care o prezintă şi vinde ca atare.

O scurtă vizită în depozitul din Sint-Katelijne-Waver e lămuritoare. O întreagă industrie se desfăşoară între pereţii halelor care nu pot fi străbătute la picior în mai puţin de 30 de minute. Mii de cutii, zeci de maşinării care le manevrează, încă pe atâtea cântare şi un spaţiu special unde legumele şi fructele sunt spălate. Totul este monitorizat cu camere video, astfel încât orice destinatar care ar avea ceva de reclamat cu privire la calitatea sau cantitatea mărfii să poată urmări exact ce şi cum a fost ambalat în depozitul Mechelse.

Cooperativa are în jur de 200 de angajaţi, peste 300 de clienţi şi exportă în ţări ca Germania, Franţa, Olanda, dar şi în Europa de Est sau în afara continentului. Roşiile sunt principalul produs vândut (în proporţie de peste 40%), urmate de salată, conopidă şi vinete.

“Nu vrem noua PAC!”

Deşi comercializează circa 150 de tipuri diferite de legume, cooperativa Mechelse nu pare încântatâ de noile propuneri ale Politicii Agricole Comune (PAC) – cele care cer fermierilor ca, în schimbul plăţilor directe pe hectar, să crească cel puţin trei culturi diferite pe pământul arabil.

Noi le spunem fermierilor noştri să cultive ce ştiu să cultive şi să treacă şi la alt tip de cultură doar dacă au dovedit că sunt foarte buni agricultori. Dacă au arătat că au degetele verzi, cum zicem noi. Altfel, e greu şi costisitor să faci o schimbare”, afirmă Luc Peeters. Acesta le transmite reprezentanţilor Comisiei Europene – instituţia care promovează noua reformă PAC – că Mechelse preferă ca lucrurile să rămână aşa cum sunt. “Noi beneficiem de fonduri europene prin programul CMO, dedicat organizaţiilor de producători, şi nu cerem nimic în plus. Vrem doar să fim lăsaţi să lucrăm”, conchide reprezentantul Mechelse.

Cooperativa belgiană are însă timp să se răzgândească. Proiectul PAC, lansat oficial în octombrie anul acesta de comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş, va fi dezbătut, în 2012 şi 2013, în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri. Noile reguli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2014.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă