Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Operațiune secretă a regimului de la Phenian: Kim Jong-un înlocuiește statuile din ambasadele nord-coreene din Rusia

Guvernul din Coreea de Nord a început programul de înlocuire a statuilor din ambasadele sale, arată un reportaj difuzat de televiziunea japoneză Asahi. Noile monumente îi reprezintă pe Kim Ir Sen şi Kim Jong–il, bunicul, respectiv tatăl actualului lider, Kim Jong–un. Regimul este cunoscut pentru sumele fabuloase de bani pe care le cheltuie pentru întreținerea cultului personalității.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.06.2015 - 10:30

Guvernul din Coreea de Nord a început programul de înlocuire a statuilor din ambasadele sale. Noile monumente îi reprezintă pe Kim Ir Sen şi Kim Jong–il, bunicul, respectiv tatăl actualului lider, Kim Jong–un. Un reportaj difuzat de televiziunea japoneză Asahi a arătat cum Phenianul schimbă acum statuile din ambasadele sale din Rusia. Regimul este cunoscut pentru sumele fabuloase de bani pe care le cheltuie pentru întreținerea cultului personalității.

Acţiunea de înlocuire a statuilor lui Kim Ir Sen şi Kim Jong – il a fost dusă la bun sfârşit în reprezentanţele diplomatice ale Coreii de Nord din China, informează postul de televiziune japonez Asahi. În prezent, se schimbă statuile din Rusia, după care vor urma statuile de la ambasadele din Europa.

Despre acest subiect, Asahi TV a difuzat un reportaj de o jumătate de oră, realizat la Moscova.  Noile statui au fost aduse la Moscova cu un tren rusesc, într-un vagon verde. Garnitura feroviară era similară celei în care a călătorit Kim Ir Sen pe timpul unei vizite în Rusia.

Operațiunea secretă din vagonul verde

Evenimentul a fost relatat de un cetăţean japonez care se afla în trenul care a adus statuile. Japonezul a reuşit să arunce o privire şi în vagonul verde, remarcând faptul că acesta era luxos, dar a fost oprit în momentul când a vrut să intre în vagon. Martorul a observat că, la fiecare oprire a trenului în staţii, pe platforma vagonului verde ieşeau persoane oficiale, aparent de la Ambasada Coreii de Nord, care împiedicau accesul în vagonul lor.

Traseul trenului s-a oprit în gara Yaroslavl (Moscova), cea destinată garniturilor care parcurg magistrala feroviară trans – siberiană, dintre Europa şi Pacific (Moscova – Vladivostok). În gara Yaroslavl, persoane care păreau a fi de la Căile Ferate ruse, precum şi de la Ambasada Coreii de Nord, au păzit vagonul verde şi au împiedicat jurnaliştii să pună întrebări şi să facă fotografii. Printre cei prezenţi a fost remarcat şi Kim Hyong – jun, ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene la Moscova. Acesta nu a făcut declaraţii.

Statuile din vagonul verde au fost urcate într-un autocamion care s-a îndreptat spre centrul Moscovei, unde se află Ambasada Coreii de Nord. Pe traseul lung de 14 – 15 kilometri, autocamionul a fost escortat de poliţia rusă.

Citește și: GALERIE FOTO. Kim Jong-un, în inspecţie la noul terminal al aeroportului din Phenian

Reportajul televiziunii japoneze Asahi informează că, în palatul Kumsusan de la Phenian, al familiei conducătoare din Coreea de Nord, se află statui înalte de trei metri, care îi înfățișează pe Kim Ir Sen şi Kim Jong – il.

Se presupune că statuile aduse la Moscova sunt copii ale celor de la Phenian, dar de mărime mai mică.

Sume exorbitante cheltuite de regimul de la Phenian pentru cultul personalității

Nu se ştie cât costă confecţionarea şi instalarea noilor statui. Regimul de la Phenian s-a remarcat însă prin sumele uriaşe cheltuite pentru cultul personalităţii liderilor supremi.

De exemplu, palatul Kumsusan a costat până la 100 de miliarde de yeni japonezi, o sumă suficientă pentru a achiziţiona toate cerealele necesare hrănirii populaţiei din Coreea de Nord pe timp de trei ani, susţine Asahi TV. De asemenea, pentru ceremoniile din anul 2012, care au aniversat 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen (bunicul actualului lider de la Phenian), s-au cheltuit 200 de miliarde de yen, adică o treime din bugetul de stat al Coreii de Nord pe un an de zile.

Citește și: GALERIE FOTO. RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie şi comunism

Guvernul de la Phenian decide asemenea cheltuieli exorbitante, în timp ce o mare parte a populaţiei suferă de foame. 28 la sută dintre copiii sub cinci ani sunt subdezvoltaţi din punct de vedere fizic, afirmă jurnaliştii japonezi.

Potrivit acestora, din cauza sărăciei, unele familii din Coreea de Nord îşi vând fetiţele, pe sume de câte 100 de won (moneda locală), iar banii primiţi pe ele servesc pentru a cumpăra hrana necesară restului familiei.

Kim Jong–un a preluat puterea la Phenian în anul 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong–il. Înainte de Kim Jong-il a fost la putere Kim Ir Sen (Kim Il–sung), care a murit în anul 1994.

Citește totul despre:

Comentarii