13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOperațiune secretă a regimului de la Phenian: Kim Jong-un înlocuiește statuile din...

Operațiune secretă a regimului de la Phenian: Kim Jong-un înlocuiește statuile din ambasadele nord-coreene din Rusia

Guvernul din Coreea de Nord a început programul de înlocuire a statuilor din ambasadele sale. Noile monumente îi reprezintă pe Kim Ir Sen şi Kim Jong–il, bunicul, respectiv tatăl actualului lider, Kim Jong–un. Un reportaj difuzat de televiziunea japoneză Asahi a arătat cum Phenianul schimbă acum statuile din ambasadele sale din Rusia. Regimul este cunoscut pentru sumele fabuloase de bani pe care le cheltuie pentru întreținerea cultului personalității.

Acţiunea de înlocuire a statuilor lui Kim Ir Sen şi Kim Jong – il a fost dusă la bun sfârşit în reprezentanţele diplomatice ale Coreii de Nord din China, informează postul de televiziune japonez Asahi. În prezent, se schimbă statuile din Rusia, după care vor urma statuile de la ambasadele din Europa.

Despre acest subiect, Asahi TV a difuzat un reportaj de o jumătate de oră, realizat la Moscova.  Noile statui au fost aduse la Moscova cu un tren rusesc, într-un vagon verde. Garnitura feroviară era similară celei în care a călătorit Kim Ir Sen pe timpul unei vizite în Rusia.

Operațiunea secretă din vagonul verde

Evenimentul a fost relatat de un cetăţean japonez care se afla în trenul care a adus statuile. Japonezul a reuşit să arunce o privire şi în vagonul verde, remarcând faptul că acesta era luxos, dar a fost oprit în momentul când a vrut să intre în vagon. Martorul a observat că, la fiecare oprire a trenului în staţii, pe platforma vagonului verde ieşeau persoane oficiale, aparent de la Ambasada Coreii de Nord, care împiedicau accesul în vagonul lor.

Traseul trenului s-a oprit în gara Yaroslavl (Moscova), cea destinată garniturilor care parcurg magistrala feroviară trans – siberiană, dintre Europa şi Pacific (Moscova – Vladivostok). În gara Yaroslavl, persoane care păreau a fi de la Căile Ferate ruse, precum şi de la Ambasada Coreii de Nord, au păzit vagonul verde şi au împiedicat jurnaliştii să pună întrebări şi să facă fotografii. Printre cei prezenţi a fost remarcat şi Kim Hyong – jun, ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene la Moscova. Acesta nu a făcut declaraţii.

Statuile din vagonul verde au fost urcate într-un autocamion care s-a îndreptat spre centrul Moscovei, unde se află Ambasada Coreii de Nord. Pe traseul lung de 14 – 15 kilometri, autocamionul a fost escortat de poliţia rusă.

Citește și: GALERIE FOTO. Kim Jong-un, în inspecţie la noul terminal al aeroportului din Phenian

Reportajul televiziunii japoneze Asahi informează că, în palatul Kumsusan de la Phenian, al familiei conducătoare din Coreea de Nord, se află statui înalte de trei metri, care îi înfățișează pe Kim Ir Sen şi Kim Jong – il.

Se presupune că statuile aduse la Moscova sunt copii ale celor de la Phenian, dar de mărime mai mică.

Sume exorbitante cheltuite de regimul de la Phenian pentru cultul personalității

Nu se ştie cât costă confecţionarea şi instalarea noilor statui. Regimul de la Phenian s-a remarcat însă prin sumele uriaşe cheltuite pentru cultul personalităţii liderilor supremi.

De exemplu, palatul Kumsusan a costat până la 100 de miliarde de yeni japonezi, o sumă suficientă pentru a achiziţiona toate cerealele necesare hrănirii populaţiei din Coreea de Nord pe timp de trei ani, susţine Asahi TV. De asemenea, pentru ceremoniile din anul 2012, care au aniversat 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen (bunicul actualului lider de la Phenian), s-au cheltuit 200 de miliarde de yen, adică o treime din bugetul de stat al Coreii de Nord pe un an de zile.

Citește și: GALERIE FOTO. RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie şi comunism

Guvernul de la Phenian decide asemenea cheltuieli exorbitante, în timp ce o mare parte a populaţiei suferă de foame. 28 la sută dintre copiii sub cinci ani sunt subdezvoltaţi din punct de vedere fizic, afirmă jurnaliştii japonezi.

Potrivit acestora, din cauza sărăciei, unele familii din Coreea de Nord îşi vând fetiţele, pe sume de câte 100 de won (moneda locală), iar banii primiţi pe ele servesc pentru a cumpăra hrana necesară restului familiei.

Kim Jong–un a preluat puterea la Phenian în anul 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong–il. Înainte de Kim Jong-il a fost la putere Kim Ir Sen (Kim Il–sung), care a murit în anul 1994.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă