15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO FOTO Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Guvernul...

VIDEO FOTO Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Guvernul de la Tokyo: Acest act reprezintă o provocare excesivă. ONU, reuniune de urgență

UPDATE 09.30: Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-Wha şi secretarul de stat american Rex Tillerson au discutat telefonic, vineri, despre adoptarea unor contramăsuri împotriva Coreei de Nord, după recentul test balistic efectuat de către regimul de la Phenian, relatează site-ul agenţiei Yonhap, potrivit Mediafax

UPDATE 13.20: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a condamnat atacul de la Phenian asupra Japoniei, dar a acuzat ”retorica agresivă adoptată de Washington”. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a precizat că Beijingul nu este direct implicat în acest conflict și a apreciat că ”părțiele implicate ar trebui să-și asume responsabilitatea”, referindu-se la Statele Unite ale Americii și la Coreea de Sud. 

”Orice încercare  de a se spăla pe mâini de acest incident reprezintă un comportament iresponsabil”, a declarat Hua Chunying. 

09.00: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, vineri, de urgență după noul tir de rachetă nord-coreean, a informat președinția acestuia, potrivit Agerpres. Reuniunea va începe la orele 15.00 (19.00 GMT), a adăugat președinția etiopiană a Consiliului de Securitate. Un diplomat a precizat că aceasta se va desfășura cu ușile închise.





Regimul Phenian a lansat, vineri, o nouă rachtă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, potrivit Mediafax.

Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului, potrivit BBC News. Aceasta ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri şi a atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit Armatei sud-coreene.

Oficialii sud-coreeni şi cei ai Statelor Unite analizează detaliile acestui test, potrivit Yonhap. Recent, Seulul a avertizat în privinţa unor noi teste pe care Phenianul urmează să le efectueze, iar ca reacţie, Armata sud-coreeană a desfăşurat mai multe exerciţii militare în Marea Japoniei.





Comandamentul SUA din Pacific a precizat iniţial că proiectilul ar fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune. Cu toate acestea, ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a afirmat că Guvernul de la Tokyo este de părere că Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, relatează postul japonez NHK.

În tot acest timp, Guvernul japonez a emis o alertă, cunoscută sub numele de ”J-Alert”, ţinând cont că racheta balistică a trecut peste insula Hokkaido, aflată în nordul Japoniei. Ulterior, racheta a ajuns în oceanul Pacific.

În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că acest act reprezintă o ”provocare excesivă”.

”Aceste provocări repetate din partea Coreei de Nord sunt inacceptabile”, a afirmat Suga.

Această rachetă este mult mai dezvoltată în comparaţie cu cea lansată la 29 august, care a parcurs doar 2.700 de kilometri, atingând altitudinea de 550 de kilometri. Experţii au atras atenţia că această rachetă balistică, lansată vineri de Coreea de Nord, are capacitatea să atingă insula Guam, care se află la 3.400 de kilometri de Phenian.

Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că Donald Trump a fost informat de acest test al nord-coreenilor.

În cei aproape şase ani de când este la putere, Kim Jong-un a testat mai multe rachete decât tatăl şi bunicul său la un loc.





Acest nou test al Phenianului vine după ce, la 12 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. Cu o săptămână mai devreme, regimul de la Phenian a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear.

Joi, Organizaţia Comitetul de pace Coreea Asia-Pacific (KAPPC) din Coreea de Nord a cerut "anihilarea agresorilor imperialişti americani" şi transformarea Statelor Unite în "cenuşă şi întuneric". În plus, organizaţia nord-coreeană a afirmat că Japonia "ar trebui scufundată în mare de bomba nucelară a Juche", făcând referire la filozofia naţională nord-coreeană, Juche, sau bizuire numai pe forţele şi resursele proprii.

Cele șase teste nucleare ale Coreei de Nord:

octombrie 2006 – mai puțin de o kilotonă (1 kilotonă=1000 de tone de TNT)

mai 2009 – 2 kilotone

februarie 2013 – 6-7 kilotone

ianuarie 2016 – 4-6 kilotone

septembrie 2016 – 10 kilotone

septembrie 2017 – 50 de kilotone

Ultimele teste cu rachete balistice au demonstrat o putere şi o expertiză în creştere din partea Phenianului şi au intensificat tensiunile în Peninsula Coreeană. BBC News a analizat programele dezvoltate şi forţele militare nord-coreene, precum şi forţele sud-coreene şi americane din regiune, care ar putea fi implicate în cazul unui conflict.

Mai multe teste cu rachete balistice efectuate în 2017 sugerează că Phenianul dezvoltă cu succes proiectile cu potenţial de a atinge ţinte aflate la distanţă mare, inclusiv de pe continentul american.

În mai 2017, Coreea de Nord a lansat o rachetă Hwasong-12, despre care specialiştii cred că ar putea avea o rază de până la 4.500 de kilometri, punând în pericol bazele militare americane pe insula Guam.

Cele două teste din luna iulie, cu rachete Hwasong-14, au demonstrat potenţialul Phenianului de a dezvolta prima rachetă balistică intercontinentală. Analiştii cred că aceasta ar putea avea o rază de acţiune de peste 10.000 de kilometri, fiind capabilă să ajungă la New York.

În august, a doua testare a rachetei Hwasong-12 a purtat proiectilul peste Japonia, fiind pentru prima dată când o rachetă balistică a zburat peste acest teritoriu, eveniment descris ca o "ameninţare fără precedent". Acest test a fost repetat la 15 septembrie cu o rachetă care a zburat mai mult şi a ajuns la o altitudine mai mare decât în luna august, demonstrând o îmbunătăţire a razei de acţiune.

Testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016.

Estimările privind puterea explozivă sau randamentul dispozitivului nord-coreean au variat de la 100 la 370 de kilotone. Un randament de 100 de kilotone ar face bomba de şase ori mai puternică decât cea folosită asupra oraşului Hiroshima în 1945.

Coreea de Nord susţine că este prima ei armă termonucleară – cea mai puternică bombă de acest tip, în care detonarea atomică este însoţită de un proces de fuziune suplimentar care măreşte proporţia exploziei.

Deşi Coreea de Nord are una dintre cele mai numeroase armate din lume, o mare parte din echipament este depăşit. Totuşi, nord-coreenii au un efectiv aproape dublu faţă de vecinii sud-coreeni. Potrivit ultimelor estimări, Phenianul are 1,2 milioane de forţe active (armată – un milion, marină – 60.000, forţe aeriene – 110.000, forţe paramilitare – 189.000), iar Seulul 630.000 (armată – 495.000, marină – 70.000, forţe aeriene – 65.000, forţe paramilitare – 4.500).

Capabilităţile militare are Coreei de Nord mai includ 3.500 de tancuri, 545 de aeronave, 73 de submarine şi 21.100 unităţi de artilerie. Coreea de Sud deţine 2.434 de tancuri, 567 de aeronave, 23 de submarine şi 11.000 de unităţi de artilerie.

Coreea de Sud se bazează foarte mult pe asistenţa Statelor Unite în caz de război. Trupele americane efectuează în Coreea de Sud a treia cea mai importantă misiune din lume, aproximativ 28.000 de militari fiind staţionaţi în Peninsula Coreeană.

SUA au instalat, de asemenea, sistemul de apărare antirachetă THAAD la Seongju, în Coreea de Sud, care va fi folosit pentru a doborâ eventuale rachete nord-coreene.

La nivel regional, Japonia găzduieşte mai multe forţe americane decât oricare altă naţiune, cu aproximativ 47.050 de militari dislocaţi, majoritatea fiind personal al marinei (cu 20 de nave de război).

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă