Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Japonia. Reacția promptă a lui Donald Trump

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit căruia este vorba de o "provocare"ce vizează să testeze administrația noului președinte american Donald Trump

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 12.02.2017 - 08:52

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit căruia este vorba de o "provocare"ce vizează să testeze administrația noului președinte american Donald Trump. Acesta a recționat prompt și a asigurat Japonia de susținerea totală a SUA.


Citește și SUBIECTUL ZILEI:
NOAPTEA MINȚII. Senatorul PSD Șerban Nicolae crede că blițul telefonului poate consuma din minutele abonamentelor de telefonie mobilă. Acesta este ditamai președintele Comisiei Juridice a Senatului | VIDEORacheta a fost lansată în jurul orei locale 07,55, duminică (22,55 GMT sâmbătă, 00,55 ora României), de la baza aeriană Banghyeon, situată în vestul Coreii de Nord, și s-a îndreptat spre est, în direcția Mării Japoniei.

Racheta a parcurs aproximativ 500 de kilometri, iar apoi a căzut în mare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. "Tipul exact al acestei rachete balistice trebuie încă să fie determinat", a adăugat el.

Potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap, armata Coreii de Sud apreciază că Phenianul ar fi putut testa o rachetă cu rază medie de acțiune Musudan. Pentru Ministerul Apărării de la Seul, tirul de duminică "vizează să atragă atenția mondială spre Coreea de Nord, evidențiind capacitățile sale nucleare și în domeniul rachetelor".


Citește despre protestul din Piața Victoriei:
#REZIST. Vocea protestatarilor din Piața Victoriei se aude până la Roma. Mesaj de susținere fără precedent, din cetatea Sfântului Scaun, pentru protestatarii din București. Papa Francisc: Corupția începe cu puțin apoi se ajunge la decădereAcesta este primul tir cu rachetă balistică efectuat de regimul nord-coreean după alegerea lui Donald Trump la președinția SUA. Președintele american a asigurat Japonia de susținerea totală a SUA după tirul cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord, în ciuda rezoluțiilor ONU.

"Vreau ca toată lumea să înțeleagă și să fie conștientă de faptul că Statele Unite sunt în spatele Japoniei, marele său aliat, în proporție de 100%", a declarat Trump, într-o scurtă alocuțiune în Florida. "Ultimul tir cu rachetă al Coreii de Nord este absolut intolerabil", spusese, cu câteva secunde mai înainte, de pe același podium, premierul japonez, Shinzo Abe.

"Coreea de Nord trebuie să respecte pe deplin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat liderul japonez, invitat de Donald Trump în acest weekend la reședința sa Mar-a-Lago. După o întâlnire la Casa Albă vineri, în cursul căreia cei doi au reafirmat soliditatea alianței Washington-Tokyo, Trump și Abe au petrecut ziua de sâmbătă împreună, în Florida, la o partidă de golf.


Despre #REZIST. REACȚIA SĂPTĂMÂNII. Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea | TOP CITIRIÎn octombrie 2016, Coreea de Nord a lansat în două rânduri rachete Musudan de la aceeași bază aeriană. Totodată, potrivit agenției Reuters, surse militare americane și sud-coreene au precizat că racheta de duminică nu pare a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dată fiind distanța parcursă.

Armata SUA a confirmat că a detectat un test cu rachetă al Coreii de Nord și evaluează lansarea, conform declarației, de la Washington, a unui oficial al Apărării. "Testul de lansare a unei rachete balistice de către Coreea de Nord este o provocare care violează în mod flagrant din nou rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU", a subliniat Statul Major Inter-Arme de la Seul.

Pentru moment, media nord-coreeană nu a confirmat lansarea, ceea ce face de obicei când încercarea a fost una de succes.

Despre #REZIST. Dezvăluirea săptămânii:
EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13 | TOP CITIRI


Despre #REZIST. ANALIZA SĂPTĂMÂNII:
TOP. Cea mai citită analiză a săptămânii: Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | EXCLUSIVITATE
Citește totul despre:

Comentarii

loading...