10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord a atacat o insulă sud-coreenă

Coreea de Nord a atacat o insulă sud-coreenă

Schimbul intermitent de focuri de armă dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud continuă, a declarat pentru CNN un oficial din Ministerul Apărării de la Seul.

Un soldat sud-coreean şi-a pierdut viaţa şi alţi 13, precum şi doi civili, au fost răniţi, după ce Coreea de Nord a lansat marţi obuze de artilerie în apropiere de o zonă disputată de graniţă cu Coreea de Sud, relatează CNN. Potrivit unor informaţii, până la 18 soldaţi sud-coreeni ar fi fost răniţi.

Trei dintre soldaţi sunt grav răniţi.

Cel puţin 200 de obuze de artilerie au lovit insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiat zeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune că între 60 şi 70 de case sunt în flăcări.

Phenianul a deschis focul la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar armata sud-coreeană a replicat cu 80 de runde de artilerie şi a ordonat decolarea unor avioane de luptă.

“O unitate de artilerie nord-coreeană a deschis ilegal focul la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar trupe sud-coreene au replicat imediat în autoapărare”, a declarat un oficial un purtător de cuvânt din Ministerul Apărării de la Seul.

Armata sud-coreeană se află în alertă şi este pregătită pentru posibile noi incidente armate.

Imagini cu coloane de fum au fost transmise de posturile de televiziune, iar insula a rămas fără curent electric, dar nu este clar deocamdată ce a fost lovit.

Insula vizată are circa 1.300 de locuitori, a declarat un pescar pentru Yonhap.

Unii locuitori au început să fugă pe continent, care se află la o distanţă de 145 de kilometri. Alţii se adăpostesc în şcoli.

Autorităţile le-au cerut civililor să se ascundă în buncăre.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak, care a convocat de urgenţă o reuniune a guvernului după incidentul armat de marţi cu Phenianul, a dat asigurări că administraţia sa ia măsuri pentru a evita ca un schimb de focuri să escaladeze într-un război, relatează CNN.

Incidentul intervine în condiţiile în care Seulul a desfăşurat exerciţii militare de rutină în apele din jurul insulei, care se află la aproximativ 10 kilometri de graniţa cu Coreea de Nord.

Tensiunile dintre Phenian şi Seul s-au accentuat în luna martie, când nava de război sud-coreeană Cheonan s-a scufundat, provocând moartea a 46 de marinari. Coreea de Sud şi Statele Unite acuză Coreea de Nord pentru incident.

Săptămâna trecută, un expert american a avut acces la un nou centru de îmbogăţire a uraniului din Coreea de Nord.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă