15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConsiliul UE respinge cererea lui Trump de a renegocia prevederile Acordului de...

Consiliul UE respinge cererea lui Trump de a renegocia prevederile Acordului de la Paris: Acordul este ambiţios şi permite fiecărei părţi să îşi traseze propria cale

Șefii diplomațiilor europene regretă decizia liderului de la Casa Albă, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi că îşi menţin intenţia de a nu renegocia prevederile înţelegerii, informează site-ul instituţiei europene, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat, UE "regretă profund decizia unilaterală a a administraţiei Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris". De asemenea, Consiliul UE "salută numeroasele declaraţii ferme de angajament faţă de Acordul de la Paris din partea unor ţări a căror diversitate include atât economii majore, cât şi state insulare mici".

Liderii europeni atrag atenţia asupra responsabilităţii colective pentru întreaga planetă, pentru această generaţie şi pentru generaţiile viitoare, precum şi angajamentul de a acţiona în consecinţă prin intermediul Acordului de la Paris.

"Consiliul UE reafirmă că Acordul de la Paris este adecvat scopului şi nu poate fi renegociat. Acordul este ambiţios, fără a fi prescriptiv şi permite fiecărei părţi să îşi traseze propria cale în ceea ce priveşte contribuţia la obiectivele care servesc la combaterea schimbărilor climatice, care reprezintă o ameninţare la adresa dezvoltării, păcii şi stabilităţii în întreaga lume", se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a prezidat întrunirea miniştrilor europeni de Externe şi a precizat că Blocul comunitar colaborează cu partenerii internaţionali pentru a implementa măsurile prevăzute în Acordul de la Paris.

"Lupta împotriva schimbărilor climatice nu este un lux… este o chestiune principală de securitate pentru multe state", a spus Federica Mogherini.

Donald Trump a anunţat la 1 iunie decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, cerând modificarea tratatului. Anunţul a stârnit dezaprobare din partea liderilor Germaniei, Franţei şi Italiei, precum şi a ONU.

"UE îşi va asuma rolul de lider în lupta mondială împotriva schimbărilor climatice, pentru menţinerea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi pentru continuarea eforturilor de limitare a creşterii temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale", este poziţia Uniunii Europene.

SUA reprezintă a doua cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon, cu 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial anual. Conform unor estimări, nemaifiind obligată să respecte normele acordului climatic, SUA vor emite în fiecare an până la trei miliarde de tone în plus de dioxid de carbon, fapt ce ar duce la creşterea temperaturii globale cu 0,3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă