16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialComunitatea de informatii si prerogativele lui Bush

Comunitatea de informatii si prerogativele lui Bush

Presedintele american, George W. Bush, a anuntat noi masuri destinate sa intareasca serviciile de informatii ale Statelor Unite, in particular FBI (Biroul Federal de Investigatii) si CIA (Agentia Centrala de Informatii).
Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, FBI a fost criticat in mod repetat pentru neputinta aratata in dezvoltarea de noi activitati de informare, iar “cireasa de pe tort” a constituit-o un raport al unei Comisii independente privind armele de distrugere in masa, care aprecia ca SUA stiu “ingrijorator de putin” despre programele de inarmare si despre intentiile “celor mai periculosi inamici” ai statului american. Iar dupa cum arata consilierul pe probleme de securitate interna al presedintelui american, Fran Towsend, “o comunitate de informatii mai puternica are drept rezultat obtinerea unor date mai precise, pe baza carora se pot lua decizii corecte”. Towsend mai sublinia ca “pasii facuti de Statele Unite in vederea consolidarii serviciilor ne ajuta sa prevenim atacurile teroriste”.
In sanul FBI, Bush a decis sa creeze un Serviciu National de Securitate, specializat in culegerea de informatii si in alte probleme ale securitatii statului. Obiectivele noului serviciu vor fi stabilite de directorul national pentru informatii, John Negroponte, ceea ce va conduce la consolidarea puterii acestuia, iar prerogativele sale vor insuma raspunderile unitatilor de contraterorism, informatii si spionaj din cadrul Departamentului de Justitie.
Schimbarile operate de Bush la FBI nu au ramas insa fara ecou. Directorul FBI, Robert Mueller, vazand ca “arborele” in care se afla incepe sa se clatine si ca imaginea serviciului sau este pe cale sa intre intr-un con de umbra, s-a aparat imediat, afirmand ca politia federala “si-a sporit capacitatile de informare si numarul de agenti”, iar dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost intocmite “11.000 de rapoarte de informare”. Raportul Comisiei este scris insa negru pe alb. In plus, el critica si CIA.
In ceea ce priveste agentia din Longley insa, lucrurile stau mult mai bine. Si aceasta deoarece CIA este responsabila numai pentru ceea ce se intampla in afara granitelor SUA. Noile masuri anuntate de Bush ii dau noi prerogative directorului Porter Goss. De acum inainte, acesta va coordona intreaga activitate umana de informatii (humint) din exteriorul SUA, fie ca sunt ordonate de CIA, Pentagon sau FBI.
“Pachetul” de masuri anuntat de presedintele american sporeste si prerogativele liderului de la Casa Alba. In viitor, Bush, sau mai precis responsabilii din cadrul administratiei sale, va/vor putea bloca bunurile tuturor entitatilor si persoanelor implicate in traficul cu arme de distrugere in masa (ADM). Iar, pe de alta parte, Bush a cerut Congresului sa autorizeze prelungirea duratei maxime de supraveghere electronica a “agentilor straini”. Ceea ce va conduce, probabil, la desfasurarea unor “operatiuni” economice preventive impotriva celor implicati in traficul cu ADM si la o mai buna protejare a SUA fata de amenintarile secolului XXI.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă