5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană crede că sprijinul cetăţenilor pentru extinderea UE este vital

Comisia Europeană crede că sprijinul cetăţenilor pentru extinderea UE este vital

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a apreciat marţi că sprijinul cetăţenilor este un element “vital” pentru procesul de extindere a UE, în condiţiile în care eventuala aderare a Turciei generează scepticism în opinia publică, relatează Mediafax.

“Nici o ţară nu va adera la UE înainte de a fi 100 la sută pregătită”, a apreciat Fuele, la fel cum şi UE trebuie “să fie 100 la sută pregătită să includă noi ţări”.

“A fi pregătit 100 la sută va ajuta la obţinerea unui alt element vital al procesului de extindere: sprijinul cetăţenilor noştri, atât în UE, cât şi în ţările candidate”, a subliniat el, prezentând rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind stadiul negocierilor cu ţările candidate sau aspirante.

Cauza europeană a pierdut mult din popularitate în Turcia, ai cărei locuitori ar dori mai multă cooperare cu lumea musulmană, şi generează în continuare scepticism în cadrul UE, conform ultimului sondaj anual realizat de institutul Transatlantic Trends, publicat în septembrie.

Doar 38 la sută dintre europeni sunt favorabili aderării Turciei, faţă de 48 la sută care nu doresc acest lucru.

În 2004, cu un an înainte de deschiderea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, 74 la sută dintre turci s-au declarat în favoarea unei aderări la UE, în timp ce în 2010 aceştia nu sunt decât 38 la sută, potrivit acestei anchete.

Bruxelles-ul a întocmit marţi un bilanţ puţin încurajator al progresului negocierilor de aderare cu Turcia, care sunt în impas de mai mulţi ani, în special din cauza situaţiei cu Ciprul.

“Acum este urgent ca Turcia să îşi îndeplinească obligaţiile” legate de protocolul de la Ankara şi “să facă progrese spre o normalizare a relaţiilor cu Ciprul”, a precizat Fuele.

Protocolul de la Ankara obligă în principiu Turcia să-şi deschidă frontierele pentru mărfurile din Republica Cipru, în cadrul unui acord de uniune vamală cu UE. Ankara refuză acest lucru, deoarece nu recunoaşte partea greacă a insulei divizate.

În absenţa progreselor, Fuele a avertizat că Executivul comunitar va recomanda ca UE să menţină măsurile de suspendare parţială a negocierilor cu Turcia, decise în 2006.

Cele mai citite

VIDEO. Dani Alves a ieșit din închisoare după mai bine de un an. Cine i-a plătit cauțiunea de un milion de euro

Fostul mare fotbalist brazilian Dani Alves, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru viol, a fost eliberat din penitenciar luni, după ce...

Cum a evoluat participarea femeilor din România în economie, în ultimii 20 de ani

În ultimii 20 de ani, în România a crescut ponderea femeilor în structura populației ocupate și în funcțiile de conducere, conform Monitorului Social, un...

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...
Ultima oră
Pe aceeași temă