8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialClementina Cantoni a fost eliberata

Clementina Cantoni a fost eliberata

Eliberarea in conditii de siguranta a italiencei Clementina Cantoni, dupa 25 de zile de captivitate, a reprezentat o usurare atat pentru autoritatile italiene si afgane, cat si pentru reprezentantii comunitatii internationale la Kabul. Circumstantele detentiei tinerei de 32 de ani, voluntar al organizatiei nonguvernamentale Care International, raman insa in continuare misterioase.
Eliberata joi seara de rapitorii ei, Cantoni a parasit ieri la pranz capitala afgana la bordul unui avion oficial italian, insotita de parintii si de fratele ei. Intre eliberare si plecarea spre Roma nu a facut nici o declaratie publica, a informat AFP.
Clementina Cantoni a fost rapita pe 16 aprilie de patru barbati inarmati in timp ce se deplasa cu un autoturism intr-unul din cartierele Kabulului. Era insotita de sofer si de o canadianca.
Liderul rapitorilor, un barbat care s-a prezentat sub numele de Timur Shah, a amenintat ca o va ucide. Revendicarile sale au ramas necunoscute, dar surse apropiate autoritatilor afgane insarcinate cu ancheta, citate de AFP, au declarat ca Shah a cerut eliberarea mamei sale aflate in inchisoare pentru delicte penale. Circumstantele eliberarii erau necunoscute ieri, dar responsabili ai ministerului de interne afgan au precizat ca nu a fost platita nici o rascumparare.
Clementina Cantoni dirija din martie 2002 un program al Care International de ajutorare a circa 10.000 de vaduve afgane. De la rapirea ei, sute de femei care au beneficiat de acest program au manifestat zilnic pentru a cere eliberarea tinerei italience.
In ultimele saptamani, mai multe personalitati, printre care Papa Benedict al XVI-lea, presedintii italian Carlo Azeglio Ciampi si afgan Hamid Karzai, au lansat apeluri pentru eliberarea Clementinei Cantoni. Pentru Karzai, vestea a fost una deosebit de buna, presedintele afgan fiind ingrijorat ca efortul de reconstructie a tarii sale ar putea fi afectat de o eventuala repetare a scenariului irakian al luarilor de ostatici soldate cu un deznodamant tragic.
La randul lor, italienii si-au consolidat reputatia in materie de recuperare a ostaticilor dupa aceasta eliberare reusita ce survine celei a jurnalistei Giuliana Sgrena, in Irak.
In schimb, soarta jurnalistei franceze Florence Aubenas ramane in continuare incerta, in pofida faptului ca astazi se implinesc 150 de zile de la rapirea ei. Mai multi clerici musulmani au facut ieri apel la eliberarea ei.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă