14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCine se află în spatele masacrului din Norvegia

Cine se află în spatele masacrului din Norvegia

Masacrul din Norvegia, în urma căruia mai mult de 90 de persoane şi-au pierdut viaţa, a fost pus la cale de un extremist de dreapta, ”fundamentalist creştin” care îi urăşte pe musulmani, scrie Daily Mail, citând surse din poliţie.

Anchetatorii au descoperit o serie de mesaje pline de ură, postate pe internet de către Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, aflat în acest moment în custodia forţelor de ordine, fiind acuzat de uciderea mai multor tineri pe insula Utoya, din Norvegia.

Sveinung Sponheim, aflat în fruntea poliţiei la nivel naţional, a declarat pentru postul NRK că mesajele postate pe internet de către suspect ”sugerează că are tendinţe politice de dreapta, precum şi o viziune anti-musulmană, însă motivul exact al acţiunilor sale nu a fost încă determinat”.

Se crede că bărbatul, care 1.82 m înălţime şi părul blond, a ajuns pe insula Utoya şi a deschis focul asupra mulţimii după ce a atras atenţia câtorva tineri. Unele rapoarte sugerează că acesta ar fi fost văzut hoinărind în zona atacului cu bombă din Oslo, cu două ore înainte de incidentul de pe insulă.

Iniţial, anchetatorii nu au putut da un răspuns în legătură cu atacurile, detalii importante nefiind cunoscute. Echipele de investigaţie nu ştiau sigur dacă în spatele atacurilor se afla o singură persoană, sau dacă acţiunea a fost pusă la punct de un grup de musulmani care declarase jihad. Acum, însă, se pare că Breivik a plănuit ambele atacuri.

Pe contul de Twitter, Breivik a postat un singur mesaj, pe 17 iulie, constând într-un citat care-i aparţine filosofului John Stuart Mill: ”O persoană cu o credinţă este egală forţei a 100.000 de persoane care au numai interese”.

Potrivit cercetărilor poliţiei, Breivik deţine o fermă agricolă înregistrată în 2009. Acest amănunt este unul extrem de important, explicând accesul acestuia la îngrăşământul cu nitrat folosit la confecţionarea bombei.

Cel puţin 84 de persoane au murit în atacul armat la şcoala de vară a tineretului laburist, pe insula Utoeya, iar alte şapte au fost ucise în explozia unei bombe în centrul oraşului Oslo, unde se află ministerele norvegiene.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă