9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialChina cenzurează cuvântul "iasomie" în căutările online

China cenzurează cuvântul “iasomie” în căutările online

Mai multe apeluri au fost postate pe Internet în China, îndemnând la organizarea, în 13 oraşe mari, a unor proteste inspirate din “revoluţia iasomiei”, iar Guvernul de la Beijing a cenzurat cuvântul “iasomie” în căutările online, informează AFP, citat de Mediafax.

“Încurajăm şomerii şi victimele expluzărilor forţate să participe la aceste mitinguri, să strige sloganuri şi să ceară libertate, democraţie şi reforme politice pentru a pune capăt sistemului de tip partid unic”, se arată într-un mesaj postat pe Internet.

Autorii mesajelor, cel mai probabil disidenţi chinezi din străinătate, îndeamnă la organizarea de mitinguri la Beijing, Shanghai, Canton şi în alte zece oraşe mari.

De la începutul protestelor violente în Tunisia, numite “revoluţia iasomiei”, Beijingul încearcă să limiteze amploarea mediatică a acestor mişcări sociale.

Căutările efectuate duminică pe site-ul chinez Weibo (similar cu Twitter) folosind cuvântul “iasomie” nu ofereau niciun rezultat.

Administratorii site-ului Baidu explicau că această căutare este imposibilă din cauza legilor în vigoare în China.

Sistemul de cenzură pe Internet în China este numit “Marele Zid informatic” (“Great Firewall”), fiind cenzurate cuvinte precum “Tibet”, concepte ce ţin de drepturile omului sau alte subiecte sensibile.

Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă