13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCheltuielile militare globale au depasit 1.000 de miliarde de dolari

Cheltuielile militare globale au depasit 1.000 de miliarde de dolari

Cheltuielile militare realizate in intreaga lume in 2004 au depasit 1.000 de miliarde de dolari, jumatate din aceasta suma reprezentand fonduri pentru aparare alocate de Statele Unite, conform raportului publicat de Institutul international de cercetare pentru pace (SIPRI), citat de AFP.
In total, cheltuielile militare mondiale au atins nivelul de 1.035 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 8 la suta fata de 2003 (956 miliarde de dolari). Statele Unite au investit in aparare 47 la suta din suma totala. Aceasta reprezinta cheltuieli de 162 de dolari pentru fiecare locuitor al planetei.
Totusi, cifra nu reprezinta un nivel-record al bugetului militar mondial, care a depasit acest nivel in timpul razboiului rece, la sfarsitul anilor '80, precizeaza SIPRI.
Bugetul american pentru aparare a crescut semnificativ intre 2002 si 2004, ca urmare a sumelor consistente alocate “razboiului global impotriva terorismului”, desfasurat in principal in Irak si Afganistan. “Principala explicatie a actualului nivel al cheltuielilor militare mondiale consta in operatiunile militare in strainatate efectuate de Statele Unite si, in mai mica masura, de partenerii de coalitie ai SUA”, afirma raportul SIPRI.
“Statele Unite detin astazi puterea suprema (…), dar, fara sprijin institutional, sunt limitate in campul de actiune din Irak”, afirma directorul SIPRI, Alyson Bailes.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă