15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCertificat unic pentru investitori

Certificat unic pentru investitori

Statele care au intrat in Uniunea Europeana in mai 2004 au absorbit pana la sfarsitul anului 2006 sub 10 la suta din fondurile structurale alocate pentru cresterea competitivitatii. Procentajul se refera la platile efectuate pentru proiecte in perioada 2004-2006.
Pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, senatorul Gheorghe Flutur (PLD) va depune o initiativa legislativa prin care va incerca sa reduca birocratia si sa faciliteze investitiile. “Am obtinut o mare experienta anul trecut in ceea ce priveste absorbtia fondurilor SAPARD si, in plus, cunosc si ceea ce au facut cele 10 tari intrate in Uniunea Europeana in 2004. In aceste conditii avem trei idei de forta care pot conduce la accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, ne-a declarat acesta.
Prima dintre acestea se refera la crearea modelului de aviz unic. Initiativa legislativa prevede ca agentii economici beneficiari de fonduri structurale sa obtina direct de la prefecturi un certificat unic, care sa contina toate avizele necesare, de la Mediu, Sanatate, Inspectoratul in Constructii etc. “Anul trecut, pentru Programul Fermierul am creat acest Birou unic in cadrul directiilor agricole si am observat ca birocratia a fost oarecum simplificata”, a afirmat Flutur. “Trebuie sa tinem cont si de faptul ca de fondurile structurale vor fi interesati mii de agenti economici si ar fi bine ca acest model de aviz unic sa fie extins pentru toate sectoarele”, a mai spus acesta.
In ceea ce priveste facilitarea investitiilor, senatorul PLD a propus ca  pentru transele date de UE, care se deconteaza la finalul anului sau in momentul cand se termina operatiunile bancare, investitorul sa primeasca un credit pe termen scurt. “Noi propunem acest credit-punte pentru acea parte din fonduri, in general 50% din total, care se deconteaza la sfarsit, dar pe care agentul economic trebuie sa o detina de la inceput”, isi argumenteaza senatorul Flutur propunerea. “Pentru fondurile proprii ale investitorului exista posibilitatea obtinerii unui credit pe termen lung, cu perioada de gratie si dobanzi favorabile. Noi vrem sa-i ajutam si cu imprumutul pe termen scurt, pentru ca daca nu are lichiditati, nu poate da drumul la afacere”.  
Al treilea capitol important al proiectului  este cel ce se refera la modificarea ordonantei privind achizitiile publice. Conform reglementarilor actuale, in cazul in care cofinantarea europeana acopera mai putin de 50%, procedurile de achizitie nu se supun reglementarilor din ordonanta. Dar daca fondurile structurale acopera mai mult de jumatate, atunci se aplica procedura achizitiilor publice. “In foarte multe programe europene, cofinantarile din fonduri comunitare se apropie de 65% din valoarea totala a proiectului”, spune senatorul Flutur. “In aceste conditii, am propus ca procedura achizitiilor publice, care este greoaie si descurajanta in cazul proiectelor mici, sa se aplice pentru cofinantari de peste 70%”, mai spune acesta.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă