Cel mai vocal site împotriva Guvernului Orban, cumpărat de principalul adversar al premierului ungar

Site-ul de știri cu cea mai mare audiență din Ungaria și una dintre ultimele platforme media independente din țară, Index.hu, a fost vândut. Astfel, controlul asupra publicației a trecut la o fundație apropiată lui Lajos Simicska, principalul rival al premierului Viktor Orban.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2017 - 15:03

Site-ul de știri cu cea mai mare audiență din Ungaria și una dintre ultimele platforme media independente din țară, Index.hu, a fost vândut. Astfel, controlul asupra publicației a trecut la o fundație apropiată lui Lajos Simicska, principalul rival al premierului Viktor Orban, notează Reuters.

Într-un peisaj mediatic dominat, în ultimii ani, de televiziuni, ziare și site-uri controlate de șeful Executivului ungar sau de grupuri de afaceri apropiate acestuia, Index.hu a rămas principala publicație care a realizat anchete și a adus în atenția opiniei publice materiale în care critica Guvernul Orban. 

Prin vânzarea sa, Index.hu devine, cu un an înainte de alegerile generale din apriliw 2018, parte dintr-un grup de publicații care au legături cu principalul contestatar al lui Orban, Lajos Simicska. Magnatul cu afaceri în contrucții și agricultură controlează Pro-Rata Holding, din care fac parte și cotidianul Magyar Nemzet și postul de știri Hir TV. 

„Țelul este să păstrăm influența Index.hu pe piața media, cât și independența pubkicației, și să ne asigurăm că va rămâne la fel de popular”, a declarat avocatul publicației Laszlo Bodolai, într-un comunicat.

Numele lui Simicska ese legat de construirea partidului populist Fidesz, însă el s-a îndepărtat de Orban în 2014, iar în 2015 ruptura a fost definitivă, cei doi având un schimb dur de replici, prin intermediul presei. 

Index.hu a fost fondat de antreprenorul Zoltan Speder, și el un fost aliat al lui Orban care s-a desprins politic de șful Executivului ungar. Potrivit Reuters, Simicska nu a oferit o poziție oficială, pentru moment. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să oferei informații.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...