7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCearta pe drapel si imn

Cearta pe drapel si imn

Drapelul spaniol a ajuns o raritate pe cladirile oficiale din regiunile autonome Catalonia si Tara Bascilor, motiv pentru opozitia de dreapta sa-i acuze pe socialistii la putere de nesocotirea simbolurilor nationale.

 

Cu sase luni inaintea alegerilor legislative, scena politica spaniola este in fierbere. Drapelele spaniole au fost date jos de pe institutiile publice din Catalonia – provincie autonoma condusa de socialisti in coalitie cu partide nationaliste – cu ocazia sarbatorii catalane Diada – Ziua Nationala a Cataloniei.
Scandalizati de situatie, conservatorii din Partidul Popular (PP) au cerut socoteala premierului socialist, José Luis Rodriguez Zapatero. "Acest lucru nu va mai preocupa, domnule presedinte al Executivului spaniol, ca drapelul Spaniei nu flutura deasupra catorva sute de primarii din Tara Bascilor, din Navarra sau din Catalonia, fiind violate astfel legea si Constitutia?", l-a intrebat retoric purtatorul de cuvant al PP, Pio Garcia Escudero, pe primul-ministru, in cursul unei sedinte a Senatului. Drept raspuns, premierul le-a reprosat conservatorilor ca se lanseaza intr-o polemica "de mica anvergura" asupra unei realitati mai vechi, cu care s-au confruntat si guvernele precedente.
In acelasi timp, presa spaniola a relatat ca arborarea drapelului spaniol e un act de mare curaj in bastioanele nationaliste basce, citand cazul unei primarite conservatoare care a indraznit acest lucru, pentru prima data de la sfarsitul regimului franchist, in 1975. Gestul sau a generat o puternica tensiune in localitate.
La fel cum Ioana d’Arc este un simbol pentru poporul francez, drapelul national reprezinta un reper istoric deosebit pentru spanioli, noteaza AFP. Steagul rosu-galben este omniprezent la manifestatiile organizate de conservatorii iberici impotriva guvernarii socialiste, cei dintai nefiind de acord cu negocierile cu gruparea terorista ETA, cu statutul de larga autonomie a Cataloniei sau cu mariajul intre persoane de acelasi sex. Liderul PP, Mariano Rajoy, sustine ca socialistii nu sunt atasati sincer de drapelul national. "E doar o moda trecatoare. Vine sezonul de toamna-iarna si trebuie sa te infasori in steagul spaniol, caci se anunta temperaturi foarte scazute", si-a ironizat el adversarii politici, facand aluzie la alegerile ce se apropie.

 

IMN
» RAZBOIUL VERSURILOR

O alta disputa in Spania este legata de imnul national. Versurile din vremea lui Franco despre "victoria" si "invierea" Spaniei au fost eliminate dupa revenirea la democratie.
Din dorinta ca sportivii spanioli sa nu mai intoneze melodia fara versuri, Alejandro Blanco, presedintele Comitetului Olimpic Spaniol, a lansat un concurs pentru gasirea unui text adecvat. Insa, dupa cum remarca LA Times, demersul este complicat de parerile divergente din societate si de orgoliile regionale.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă