Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce privilegii bizare are regina Marii Britanii

Într-un articol recent al jurnaliştilor de la site-ul atlantico.fr despre privilegiile reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii se arată că aceasta deţine o serie de privilegii, printre care se remarcă faptul că suverana britanică are dreptul de a conduce automobilul fără permis şi este proprietara tuturor delfinilor din regat.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2015 - 18:10

Într-un articol recent al jurnaliştilor de la site-ul atlantico.fr despre privilegiile reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii se arată că aceasta deţine o serie de privilegii, printre care se remarcă faptul că suverana britanică are dreptul de a conduce automobilul fără permis şi este proprietara tuturor delfinilor din regat, informează Mediafax.

"Tehnic vorbind, toate lebedele de pe Tamisa aparţin reginei. Totuşi, ea nu îşi exercită dreptul de proprietate decât în anumite ocazii", informează publicaţia Business Insider. "Swan Upping" ("Prinderea lebedelor") este un eveniment anual, în timpul căruia lebedele sunt prinse, marcate, cântărite, apoi eliberate. Este vorba de o tradiţie care datează din secolul al XII-lea şi care a fost oficializată de regele Edward al IV-lea în 1482. Regina Elizabeth a II-a este, de asemenea, proprietara delfinilor şi balenelor din regatul britanic.

În 1324, sub domnia regelui Edward al II-lea, o lege a proclamat că toţi sturionii, marsuinii, delfinii şi balenele din regat sunt "peşti regali". Legea nu a fost niciodată abolită, potrivit site-ului oficial al casei regale britanice.  Un alt privilegiu, dintr-un alt registru, dar la fel de insolit: "Regina poate să conducă automobilul fără permis de conducere şi fără plăcuţe de înmatriculare", precizează Time. Însă regina Elizabeth a II-a nu se foloseşte de acest privilegiu. Suverana a învăţat să conducă automobilul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. "În plus, nu îi este frică să îşi arate talentul de pilot. În acelaşi registru: regina nu are nevoie de paşaport şi nici să plătească taxe. Totuşi, suverana britanică a ales să facă aceste lucruri în 1992.

Suverana britanică poate fi invidiată şi pentru faptul că are parte de două aniversări în fiecare an. Prima, în calitate de persoană privată, iar cea de-a doua în calitate de regină a Marii Britanii. "Celebrările oficiale asociate cu aniversarea încoronării se ţin adeseori în altă zi decât aniversarea reală, în special atunci când acele celebrări nu au loc vara", precizează Imprimeria Regală Britanică.

Elizabeth a II-a are putere politică şi în ţările membre în Commonwealth, precum Australia, Canada, Noua-Zeelandă şi Jamaica. "În 1975, reprezentantul reginei în Australia din acea epocă, guvernatorul general John Kerr, l-a demis pe prim-ministrul australian, în urma blocajului politic, cauzat de una dintre cele mai grave crize politice din această ţară", reaminteşte Business Insider.

Pe de altă parte, regina participă la întâlniri săptămânale cu premierul britanic. "Elizabeth a II-a îl primeşte în audienţă în fiecare zi de miercuri, cu excepţia Crăciunului, pe prim-ministrul britanic. La acele întâlniri nu participă niciun consilier, niciun asistent, pentru că sunt simple întâlniri «tête à tête» între suverană şi premierul ţării sale. Acestea sunt faimoasele «weekly audiences» în timpul cărora suverana are, potrivit site-ului oficial al casei regale, «dreptul şi datoria de a-şi comunica părerile în privinţa chestiunilor importante pentru ţară»", explică Paris Match. Toate aceste discuţii săptămânale sunt luate în serios atât de casa regală, cât şi de premier. La începutul domniei sale, între 1952 şi 1955, Elizabeth a II-a l-a avut ca interlocutor în cadrul acestor discuţii săptămânale pe Winston Churchill, mentorul ei în chestiuni politice.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii