9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCe orori mai ascunde Libia: Criminalul din Lockerbie, aflat în comă într-un...

Ce orori mai ascunde Libia: Criminalul din Lockerbie, aflat în comă într-un spital din Tripoli

A fost găsit hulitul atentator din Lockerbie. Zace pe patul de moarte într-un spital din capitala libiană Tripoli, care de câteva zile a intrat sub controlul forţelor potrivnice regimului Gaddafi, după cum a aflat BBC.

Eliberat în 2009 pe motive de sănătate dintr-o închisoare din Scoţia, Ali al-Megrahi, condamnat în 2001 pentru că a pus la cale, în 1988, atentatul cu bombă care a cauzat moartea a 270 de persoane atunci când un avion venit din SUA s-a prăbuşit în localitatea scoţiană Lockerbie, s-ar afla în comă.

Megrahi a fost eliberat condiţionat acum doi ani de autorităţile scoţiene după ce a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Între timp însă, mai mulţi oficiali au cerut reîntoarcerea sa în detenţie. Megrahi ar trebui să ţină legătura cu Consiliul Local din East Renfrewshire, însă nu este clar dacă a făcut acest lucru. Autorităţile scoţiene au încercat să îl contacteze în momentul în care au aflat de asaltul rebelilor asupra capitalei Tripoli, insistând că nu au pierdut legătura cu familia sa.

Un muribund

“Din 2009, starea de sănătate a lui Megrahi este foarte gravă. Se află în stadiu terminal, iar speculaţiile din presă cu privire la acest subiect nu ajută în niciun fel”, au comunicat reprezentanţii Consiliului din East Renfrewshire.

CNN relatase duminică seara că Megrahi se află în comă, supravieţuind cu mască de oxigen şi alimentaţie intravenoasă.

“Nu avem doctor, nu ne spune nimeni ce ar trebui să facem”, a declarat fiul cu Megrahi, Khaled, pentru CNN. Corespondentul Nic Robertson a precizat că ultima oară când l-a văzut pe Megrahi, acum doi ani, era “foarte bolnav, cu ochii adânciţi în orbite, doar o carcasă de om”.

“Trebuia omorât!”

Totuşi, fostul ambassador american la ONU, John Bolton, a declarat pentru BBC că Megrahi ar fi trebuit să primească pedeapsa cu moartea şi că “e norocos că se află încă în viaţă”.

“A omorât 270 de persoane şi a stat în închisoare nici 10 ani. Faceţi un calcul: a fost închis circa două săptămâni pentru fiecare persoană ucisă. Nu este de ajuns”, a întârit Bolton ideea exprimată anterior.

“O perdea de minciuni”

Megrahi a fost singura persoană găsită vinovată pentru bomba care a curmat zborul Pan Am 103 peste Scoţia în 1988.

Soţia unui pasager care a murit în acel zbor, Stephanie Bernstein, crede că Megrahi a avut şi colaboratori care au rămas necunoscuţi. Din acest punct de vedere, ea ar regreta moartea lui Megrahi: “Dacă moare, o parte din adevărul despre ce s-a întâmplat atunci moare cu el”.

Stephanie Bernstein îşi pune acum speranţa în Consilul Naţional de Tranziţie din Libia. “Ei trebui să afle ce s-a întâmplat!”, precizează ea.

Însă tatăl unei fete decedate în atentat, Jim Swire, este convins că Megrahi e, de fapt, nevinovat: “Sunt foarte nemulţumit că moartea dragii mele Flora este învăluită într-o perdea de minciuni menite să servească unor scopuri pur politice”.

Deocamdată, noile autorităţi din Libia nu par dispuse să îl predea pe Megrahi. “Nu vom pune la dispoziţie Vestului niciun cetăţean libian”, a afirmat noul ministru al Justiţiei, Mohammed al-Alagi.

Consiliul Naţional de Tranziţie este recunoscut de Marea Britanei ca singura autoritate din Libia. Asta deşi colonelul Muammar Gaddafi şi fiul său, Saif al-Islam, nu au fost prinşi deocamdată de rebeli.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă