12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul înregistrărilor video cu interogatorii, distruse de CIA, a fost clasat

Cazul înregistrărilor video cu interogatorii, distruse de CIA, a fost clasat

Un procuror american a hotărât să claseze dosarul celor 92 de înregistrări video ale unor interogatorii antiteroriste, pe care Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a recunoscut că le-a distrus în 2009, a anunţat ieri Departamentul Justiţiei, citat de Mediafax.

Numit în ianuarie 2008 pentru a efectua ancheta, procurorul federal John Durham “a conchis că nu vor exista anchete penale pentru distrugerea înregistrărilor video ale interogatoriilor”, a dat asigurări Departamentul, într-un comunicat, subliniind că investigaţia, care a fost efectuată de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), a fost “aprofundată”.

Directorul CIA, Leon Panetta, şi-a exprimat “bucuria faţă de această hotărâre”, adăugând că Agenţia a cooperat cu ancheta încă de la început şi va continua să o facă.

“Dar suntem satisfăcuţi că a fost luată hotărârea de a nu fi urmăriţi membri ai Agenţiei, pentru distrugerea înregistrărilor video”, a adăugat el.

În martie 2009, CIA a recunoscut că a distrus “nouăzeci şi două de înregistrări” ale unor interogatorii.

Anterior acestei date, Agenţia a admis că a distrus doar câteva înregistrări video, potrivit declaraţiilor fostului său director, Michael Hayden, la sfârşitul lui 2007, cu scopul de a proteja agenţii care au realizat interogatoriile de eventuale represalii din partea al-Qaida.

Potrivit presei americane, aceste înregistrări video înfăţişau interogatoriile, în 2002, a doi suspecţi, Abu Zubaydah, suspectat că ar fi un membru influent al reţelei al-Qaida, şi Abdel Rahim al-Nashiri, suspectat că ar fi implicat în atentatul contra navei USS Cole în Yemen, în 2000.

Clasarea acestui caz nu pune, însă, capăt unei alte anchete, asupra violenţei anumitor agenţi CIA în timpul interogatoriilor, încredinţată lui John Durham de către actualul secretar al Justiţiei, Eric Holder, în august 2009.

“Această anchetă continuă”, a dat asigurări Tom Carson, purtătorul de cuvânt al lui Durham.

Publicarea, în august 2009, a unui raport al inspectorului general al CIA datând din 2004, a oferit americanilor cea mai detaliată imagine de până acum a programului interogatoriilor secrete al agenţiei în timpul preşedinţiei lui George W. Bush. Este vorba despre ameninţări verbale la adresa familiei suspectului, simularea unor execuţii sumare, strangularea până la leşin, frecarea pe corp cu perii dure, simularea înecului.

De asemenea, americanii au aflat că, la nivel înalt, “agenţii (erau) la curent cu metodele de interogare în afara sau dincolo de limitele stabilite”.

Dispunând de o copie necenzurată, secretarul Eric Holder aprecia, după câteva zile de la publicarea acestui raport, că informaţiile în posesia cărora se afla “justifică deschiderea unei anchete preliminare pentru a afla dacă au fost încălcate legile federale, în cadrul interogatoriilor anumitor deţinuţi în afara Statelor Unite”.

Durham urmează să evalueze dacă aceste acuzaţii pot fi formulate contra acelora dintre agenţii CIA care au încălcat ordinele date cu privire la desfăşurarea interogatoriilor după atentatele de la 11 septembrie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă