12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCatalonia: Alegeri anticipate în septembrie, pe tema independenţei

Catalonia: Alegeri anticipate în septembrie, pe tema independenţei

Autoritățile catalane vor organiza alegeri regionale anticipate în luna septembrie, în legătură cu independenţa Cataloniei faţă de Spania, a anunțat președintele Artur Mas.

"Vom avea alegeri în toamnă, şi anume pe 27 septembrie 2015", a declarat Mas, într-o conferinţă de presă, în contextul în care alegerile regionale urmau să fie organizate de principiu la sfârşitul lui 2016, scrie Mediafax.

El a menţionat că a ajuns la un acord în acest sens cu liderul opoziţiei Oriol Junqueras, din cadrul partidului ERC, care susţine "aceeaşi cale" spre independenţă.

Potrivit lui Mas, "climatul politic între părţile care doresc independenţa regiunii, deteriorat în ultima perioadă, a fost depăşit".

"Decizia finală aparţine poporului catalan", a subliniat el, apreciind că cei 2,3 milioane de locuitori ai Cataloniei, care au participat în noiembrie la consultarea privind independenţa regiunii, au meritat această opţiune.

La 9 noiembrie, 1,9 milioane de catalani s-au exprimat în favoarea independenţei acestei regiuni de 7,5 milioane de locuitori, în cadrul unei consultări simbolice.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă