10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCartelul din Juarez, pe rutele "mortii albe"

Cartelul din Juarez, pe rutele “mortii albe”

Ricardo Garcia Urquiza, alias “El Doctor”, a fost arestat in Mexico, autoritatile mexicane prezentandu-l drept seful cartelului drogurilor din Juarez, in nordul tarii.

Cartelul Juarez introduce pe teritoriul american intre 15 si 20% din drogul provenit din tarile andine si consumat in Statele Unite. Procurorul general al Mexicului, Daniel Cabeza de Vaca, preciza zilele trecute ca Ricardo Garcia Urquiza, mostenitorul cartelului din Juarez, a fost arestat in capitala in cadrul operatiunii “Noua era” a politiei federale si a armatei mexicane, operatiune in cadrul careia au mai fost arestati alti 10 membri importanti ai cartelului.

“Cameleonii”

Pana in prezent autoritatile au considerat ca acest cartel era condus de Vicente Carrillo Fuentes si chiar fusese anuntata arestarea sa in iulie trecut, dar in final s-a recunoscut ca fusese arestat un simplu arhitect. Cartelul Juarez functioneaza ca “o structura piramidala organizata perfect si fiecare ramura functioneaza independent”. Dupa executarea in aprilie 2004 a lui Rodolfo Carrillo Fuentes, frate cu Vicente si Amado, organizatia criminala s-a restructurat, numindu-l in fruntea sa pe Ricardo Garcia Urquiza, care isi asuma controlul operatiunilor financiare si al traficului drogurilor pe cale maritima si terestra al cartelului din Juarez. Fratii Carrillo Fuentes, Rodolfo si Amado, sunt sefii istorici ai cartelului, foarte puternic in regiunea Ciudad de Juarez, de o parte si de alta o frontierei cu SUA.

Traseele cocainei

Documente descoperite de politie releva ca acest Cartel privilegia doua rute maritime din Columbia. Prima prin Oceanul Pacific si Insulele Galapagos, America Centrala, coastele de sud ale Mexicului si Ciudad Juarez. A doua plecare din Cartagena (Columbia) trecea prin Marea Caraibelor si ajungea in Mexic prin Peninsula Yucatan. “El Doctor” adoptase o atitudine foarte discreta, contrar predecesorilor sai, dar stabilise o retea de coruptie cu diverse autoritati municipale, de stat si federale, care ii facilitau operatiunile. La arestarea sa, politia a descoperit 3,6 milioane de dolari lichizi, fotografii, 27 de vehicule si echipamente sofisticate de comunicare. Cartelul utilizeaza ambarcatiuni rapide care permit aducerea, direct din Columbia, a peste doua tone si jumatate de droguri, sustine Parchetul mexican.

Mexicanii, mai puternici decat columbienii

Fostul presedinte columbian Cesar Gaviria considera ca aceste carteluri ale drogurilor din Mexic sunt acum mult mai puternice decat cele columbiene datorita apropierii de Statele Unite. “Marile carteluri ale drogurilor sunt acum in mare parte in Mexic, din aceasta tara fiind mult mai simplu de trecut drogurile spre Statele Unite decat din Columbia”. Eficacitatea absoluta in lupta antidrog nu exista, avand in vedere ca de fiecare data cand este destramata o retea apare alta imediat. Principalele organizatii ale traficului de droguri din Mexic sunt Cartelul Juarez, cel din Golf, din Tijuana si cel din Sinaloa.

Guatemala, o “mini-Columbie”?

La randul sau, seful agentiei americane antidrog (DEA), Michael O'Brien, declara ca Guatemala ar putea deveni “o mini-Columbie” daca autoritatile nu se mobilizeaza pentru a lupta contra productiei si traficului de droguri. “Stim ca exista deja cinci sau sapte carteluri puternice, i-am identificat pe sefii acestora. Se vorbeste mult, dar nu se face nimic”, sublinia O'Brien, adaugand ca aceste organizatii criminale “penetreaza din ce in ce mai mult sferele guvernamentale, impiedicand crearea unui cadru legal”. Seful politiei antidrog din Guatemala si doi colaboratori au fost arestati zilele trecute in Statele Unite. Ei comunicau informatii secrete si preveneau mai multe carteluri ale drogurilor in cazul unor operatiuni ale fortelor de ordine. Guatemala, asemenea altor tari din America Centrala si Mexic, este un punct de trecere pentru drogurile produse in Columbia. Structura si geometria variabila a cartelurilor complica distrugerea lor, iar liderii sunt din ce in ce mai des oameni cu studii superioare, cu un mod de viata discret. Cartelurile mexicane, initial simpli transportatori ai cocainei columbiene, si-au edificat acum propriile retele de o parte si de alta a frontierei cu SUA, iar razboaiele dintre ele au facut numai in acest an peste 800 de morti.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă