15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCanada si Air France se acuza reciproc

Canada si Air France se acuza reciproc

In timp ce anchetatorii se aflau in posesia cutiilor negre ale Airbusului A-340 apartinand Air France, a doua zi dupa spectaculoasa iesire a acestuia de pe pista aeroportului din Toronto, Canada si Air France isi arunca responsabilitatea deciziei de a aduce avionul la sol in plina furtuna.
PDG-ul Air France, Jean-Cyril Spinetta, sosit miercuri la Toronto, a pus in cauza autoritatile aeroportuare, subliniind ca acestea au autorizat aterizarea pe aeroportul Lester B. Pearson, desi aparatul avea carburant suficient pentru a merge spre alt aeroport. “Autoritatile aeroportuare au estimat aparent ca, desi conditiile pentru aterizare erau dificile, ele ramaneau posibile”, preciza Spinetta la o conferinta de presa. Totodata, directorul executiv al companiei franceze, Pierre-Henri Gourgeon, declara ca nu exclude eventualitatea unei acvaplanari in momentul franarii avionului, pe pista fiind “probabil multa apa”.
Intrebat despre responsabilitatea aterizarii unui avion in conditii meteo extreme, ministrul canadian al transporturilor, Jean Lapierre, estima la Radio Canada ca “singura persoana care ia decizia de aterizare este pilotul si, in consecinta, el este singurul responsabil de aceasta decizie”. El a lasat sa se inteleaga ca echipajul a intarziat aterizarea, ceea ce ar explica iesirea de pe pista.
Cutiile negre recuperate vor furniza, desigur, raspunsuri mai precise asupra cauzelor accidentului. Investigatia, dusa de o echipa alcatuita din 35 de experti canadieni si straini, printre care si francezi, va dura mai multe saptamani si va studia toate aspectele accidentului.
Spinetta a anuntat ca toti supravietuitorii zborului Air France accidentat la Toronto vor primi o indemnizatie “totala” pentru “daune fizice, morale si materiale”, si a felicitat echipajul pentru ca a reusit evacuarea rapida a pasagerilor, in asa fel incat nu au fost inregistrate victime.
Evacuarea celor 309 pasageri si membri ai echipajului a durat un minut si jumatate-maximum doua minute. 15 persoane se afla spitalizate, dar nici una nu este in pericol de moarte. Cutiile negre, care de fapt sunt portocalii, sunt inregistrari destinate sa le permita anchetatorilor sa inteleaga mai bine circumstantele si cauzele unui accident.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă