13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBrigitte Mohnhaupt, eliberata dupa 24 de ani

Brigitte Mohnhaupt, eliberata dupa 24 de ani

Condamnata la inchisoare pe viata, Brigitte Mohnhaupt, unul din capii gruparii teroriste RAF (Rote Armee Fraktion – Factiunea Armata Rosie) care a insangerat Germania Federala pe parcursul anilor ‘70 si ‘80, urmeaza sa fie eliberata dupa 24 de ani.

Supranumita “Doamna de Fier”, terorista in varsta de 57 de ani va fi repusa in libertate pe 27 martie, a decis, ieri, Curtea de Apel din Stuttgart, motivandu-si vedictul precum urmeaza: “Senatul Curtii a decis ca poate prelua responsabilitatea eliberarii conditionate, dat fiind ca nu exista indicii care sa ateste ca cea condamnata continua sa reprezinte un pericol public”.
Considerata lidera celei de-a doua generatii a extremistilor de stanga, Mohnhaupt a fost arestata in 1982 dupa comiterea, incepand din 1977, a unei lungi serii de atentate impotriva unor personalitati ale vietii publice germane. A fost condamnata in 1985, fiind gasita vinovata de asasinarea unor personalitati reprezentand fie autoritatea statului, fie marile institutii economico-financiare – precum procurorul general al tarii, Siegfried Buback, presedintele Asociatiei Patronatului german, Hanns-Martin Schleyer, presedintele consiliului de administratie al Dresdner Bank, Jürgen Ponto, si a altor sase persoane.
A fost creierul asa-numitei “operatiuni 77”, ce se dorea o amenintare directa la adresa statului german si o santajare a autoritatilor sale, scopul declarat al celei de-a doua generatii de teroristi germani fiind eliberarea capilor primei generatii RAF – Andreas Baader, Gudrun Ensslin si Jan-Carl Raspe. Dupa ce cancelarul federal Helmut Schmidt a refuzat eliberarea acestora, necedand santajului la care era supus guvernul, Mohnhaupt a fost cea care a cerut unor teroristi palestinieni “prieteni” deturnarea cursei Lufthansa cu 86 de pasageri la bord. Criza de la Mogadiscio a socat, precum se stie, intreaga Germanie federala, iar pasagerii aparatului de zor “Landshut” au fost eliberati dupa cinci zile interminabile, pe 13 octombrie 1977, de o unitate speciala anti-tero, GSG9.
Acum, condamnata va parasi penitenciarul din Aichach, Bavaria, in baza solicitarii ei de eliberare conditionata, in Germania sentinta inchisorii pe viata nepresupunand automat detentia pana la sfarsitul vietii, ci ispasirea unei pedepse considerate “minime” – stabilita in cazul teroristei la 24 de ani.
Decizia Curtii din Stuttgart a starnit controverse aprige, fiind deplansa in special de familiile victimelor. Spre deosebire de alti teroristi RAF, Brigitte Mohnhaupt nu si-a regretat nicicand fapta. Ieri, presa germana incerca sa calmeze cumva spiritele, reamintind ca nici unul din ceilalti membri RAF eliberati nu a recidivat vreodata.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă