15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Nepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Parlamentul de la Katmandu a ales-o pe Bidhya Devi Bhandari drept președinte al Nepalului. Astfel, ea a devenit prima femeie care deține funcția supremă în statul asiatic, relatează Agerpres.

Bhandari, care a obținut 327 de voturi parlamentare, l-a învins pe contracandidatul său Kulbahadur Gurung, votat de 214 de parlamentari.

Bidhya Devi Bhandari (în vârstă de 54 de ani) este văduva fostului președinte al Partidului Comunist Marxist-Leninist al Nepalului Unificat (UML), Madan Bhandari, care a murit într-un accident rutier în 1993.

Ea s-a implicat în politică în 1979, în cadrul unei mișcări a studenților comuniști nepalezi. În prezent, Bidhya Devi Bhandari este vicepreședinta UML.

În 1993, ea a câștigat un mandat de deputat din partea formațiunii UML. În anul 2010, a deținut funcția de ministru al apărării în guvernul condus de Madhav Kumar Nepal.

În prezet sunt 13 femei la conducerea unor stat în toată lumea: Lorella Stefanelli in San Marino, Ameenah Gurib – Mauritius, Kolinda Grabar-Kitarović – Croația, Marie Louise Coleiro Preca – Malta, Michelle Bachelet – Chile, Catherine Samba-Panza – Republica Centr-africană, Park Geun-hye – Coreea de Sud, Atifete Jahjaga – Kosovo, Dilma Rousseff – Brazilia, Dalia Grybauskaitė – Lituania, Cristina Fernández de Kirchner – Argentina, Ellen Johnson Sirleaf – Liberia și acum Bidhya Devi Bhandari – Nepal. Acestora li se adaugă cele trei membre ale Consiliului Federal Elvețian care au statutul de președinte – Doris Leuthard, Eveline Widmer-Schlumpf și Simonetta Sommaruga. 

 

 

 

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă