7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBerlusconi ataca euro

Berlusconi ataca euro

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a lansat joi un atac neobisnuit de violent la adresa monedei europene, pe care a acuzat-o de toate relele economiei in mare suferinta a Italiei.
“Euro, le-a spus Berlusconi membrilor partidului sau, Forta Italia, joi dupa-amiaza la Roma, este un dezastru si un jaf care le-a tras-o tuturor.”
Limbajul cel putin pitoresc al premierului italian a fost primit cu raceala cuvenita la Bruxelles, unde Comisia Europeana a publicat un comunicat in care a reluat teza clasica cum ca euro este in beneficiul tuturor europenilor, deci si al italienilor. Cu toate acestea, el ar putea atinge o coarda printre italieni, nemultumiti de pierderea locurilor de munca si de cresterea insemnata a preturilor adusa de introducrea monedei unice.
Pe de alta parte, Berlusconi l-a invinovatit direct pentru starea economiei italiene pe actualul lider al opozitiei de stanga, Romano Prodi. El i-a reprosat lui Prodi ca in perioada in care a fost prim-ministru a negociat in conditii dezavantajoase pentru Italia aderarea la Uniunea Monetara si a numit moneda unica “euro-ul lui Prodi”, o expresie care ar putea face cariera de vreme ce toata lumea a ajuns sa asocieze numele fostului presedinte al Comisiei cu Uniunea Europeana, cu toate relele ei.
Atacul lui Berlusconi semnaleaza o schimbare tactica. In afara de reprezentantii Ligii Nordului, nici un alt oficial italian nu a vorbit pana acum despre posibilitatea abandonarii euro si revenirii la lira. Berlusconi arata ca este dispus sa mearga foarte departe pentru a ramane la putere. In prezent, stanga are un avans de sase procente in sondaje, dar pana la alegerile din mai anul viitor se mai pot intampla multe.
In ultima vreme s-au publicat sute de studii cu concluzii contradictorii si tot mai multa lume incepe sa isi puna intrebari asupra viitorului monedei europene.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă