Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Berlusconi ataca euro

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a lansat joi un atac neobisnuit de violent la adresa monedei europene, pe care a acuzat-o de toate relele economiei in mare suferinta a Italiei. "Euro, le-a spus Berlusconi membrilor partidului sau, Forta ...

Share

Cristian Campeanu 0 comentarii

30.07.2005 - 00:00
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a lansat joi un atac neobisnuit de violent la adresa monedei europene, pe care a acuzat-o de toate relele economiei in mare suferinta a Italiei.
"Euro, le-a spus Berlusconi membrilor partidului sau, Forta Italia, joi dupa-amiaza la Roma, este un dezastru si un jaf care le-a tras-o tuturor."
Limbajul cel putin pitoresc al premierului italian a fost primit cu raceala cuvenita la Bruxelles, unde Comisia Europeana a publicat un comunicat in care a reluat teza clasica cum ca euro este in beneficiul tuturor europenilor, deci si al italienilor. Cu toate acestea, el ar putea atinge o coarda printre italieni, nemultumiti de pierderea locurilor de munca si de cresterea insemnata a preturilor adusa de introducrea monedei unice.
Pe de alta parte, Berlusconi l-a invinovatit direct pentru starea economiei italiene pe actualul lider al opozitiei de stanga, Romano Prodi. El i-a reprosat lui Prodi ca in perioada in care a fost prim-ministru a negociat in conditii dezavantajoase pentru Italia aderarea la Uniunea Monetara si a numit moneda unica "euro-ul lui Prodi", o expresie care ar putea face cariera de vreme ce toata lumea a ajuns sa asocieze numele fostului presedinte al Comisiei cu Uniunea Europeana, cu toate relele ei.
Atacul lui Berlusconi semnaleaza o schimbare tactica. In afara de reprezentantii Ligii Nordului, nici un alt oficial italian nu a vorbit pana acum despre posibilitatea abandonarii euro si revenirii la lira. Berlusconi arata ca este dispus sa mearga foarte departe pentru a ramane la putere. In prezent, stanga are un avans de sase procente in sondaje, dar pana la alegerile din mai anul viitor se mai pot intampla multe.
In ultima vreme s-au publicat sute de studii cu concluzii contradictorii si tot mai multa lume incepe sa isi puna intrebari asupra viitorului monedei europene.

Citește totul despre:

Comentarii