19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBarcelona, sub teroare. Două atentate într-o noapte, soldate cu 14 morți și...

Barcelona, sub teroare. Două atentate într-o noapte, soldate cu 14 morți și 126 de răniți. Ce știm despre rețeaua teroristă care a pus la cale atacurile: Patru suspecți sunt în continuare căutați de polițisti. Ei au origini marocane și vârste cuprinse între 17 și 24 de ani. Șoferul furgonetei face parte dintre cei cinci atacatori împușcați la Cambrilas | LIVE UPDATE

  • * 13 oameni au murit, iar aproximativ 100 au fost răniți, într-un atac cu o furgonetă, la Barcelona. Mașina a intrat în pietonii aflați în zona turistică La Rambla, cu peste 80 de kilometri la oră. În cursul nopții, polițiștii au oprit un al doilea atac, la Cambrils, o stațiune din nord-vestul Barcelonei, împușcând cinci teroriști, care aveau centuri cu explozibili. În acest al doilea incident, șapte persoane au fost rănite.  
  • * O a 14-a victimă, internată în spital, a murit vineri la prânz. 
  • * ”Brațul armat” al atacului este în continuare liber. Este vorba de un băiat de 17 ani, de origine marocană. Alți trei tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, sunt căutați de polițiști.
  • * Patru suspecți au fost reținuți – trei marocani și un spaniol, rețeaua ar fi formată din 12 persoane (cinci sunt moarte).
  • * Trei români se află printre răniții în atac. Ar fi vorba de doi bărbați și o femeie. O persoană este internată în spital.  
  • * 126 de oameni au fost răniți în atac: 17 sunt în continuare în stare critică, iar 28 în stare gravă.
  • * Acesta este al optulea atentat terorist din Europa, revendicat de gruparea Stat Islamic, în care atacatorii folosesc o mașină și al doilea din Barcelona, din 1987, când au fost omorâți 22 de oameni, scrie publicația catalană La Vanguardia. 

UPDATE vineri, 21.30: Citiți ultimele noutăți AICI:  FOTO+VIDEO. Barcelona, sub teroare. Rețeaua formată din 12 atacatori plănuia un masacru cu sute de morți. Toate semnele de întrebare legate de atacurile din La Rambla și Cambrils

19.40. Șoferul  furgonetei ar fi fost împușcat de polițiști, în timpul atacului de la Cambrils, a anunțat El Pais. 

Aflăm noutăți și despre răniți: sunt 28 de francezi răniți în atacul de la Barcelona, a anunțat ministrul de Externe francez. Între ei, sunt și patru copii. 

De asemenea, vineri, oamenii legii au investigat locuința unde s-a produs deflagrația care ar avea legătură cu atacul de la Barcelona. Oamenii legii au detonat controlat dispozitive explozive improvizate, în locuința în care gruparea teroristă și-ar fi pus la cale atacul, în Alcanar. Până acum, 11 rezidenți au fost evacuați, după ce polițiștii au găsit mai multe dispozitive explozive improvizate . Ei au descoperit și încă un cadavru – o altă persoană care ar fi murit în deflagrația produsă miercuri noapte, mai scrie El Pais. 

18.55: Polițistii au aflat că a fost închiriată o locuință la Ripoll, de către un cetățean marocan, conform El Pais. 

Un alt copil a fost dat dispărut, în urma atacului de la Barcelona: un copil cu dublă cetățenie, spaniolă și britanică, a anunțat premierul Theresa May, citată de BBC.

18.10: Poliția a făcut publice identitățile celor patrau fugari, implicați în rețeaua teroristă care a pus la cale atacul de la Barcelona. Ei sunt: Moussa Oukabir, Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub (cei trei locuiesc în Ripoll) și Said Aallaa, din Ribes de Freser. Ei au 17, 18, 22 și 24 de ani și au origini marocane, conform La Vanguardia. 

Citește mai multe AICI: FOTO. Barcelona sub teroare. Cum arată cei patru atacatori care sunt încă în libertate. Cel mai mic are 17 ani și cel mai mare, 24 ani

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!

17.55: La Vanguardia publică informații despre cea de-a 14-a persoană care a decedat vineri dimineață la spital: ea a fost internată în stare foarte gravă, după atacul de la Cambrils și a murit din cauza rănilor. Și soțul și sora ei, cu care venise în stațiune, au fost răniți. 

Citește AICI mai multe:  Atacul de la Barcelona: Cine este cea de-a 14-a victimă, care a murit vineri dimineață

17.35: Noutăți despre răniți: din cei 126 de răniți, 61 au fost externați, iar 65 sunt în continuare spitalizați în 15 unități sanitare. 17 dintre ei sunt în stare critică, iar 28 sunt în stare gravă, scrie La Vanguardia. 

Secretarul de stat american Rex Tillerson a anunțat că un cetățean american și-a pierdut viața în atacul din Barcelona, scrie Reuters. 

Au apărut informații noi și despre incidentul din Sant Just Desvern, în care o mașină a rănit un polițist, la un punct de control, la scurt timp după producerea atacului de pe La Rambla. Șoferul mașinii a fost găsit înjunghiat în spate, a declarat șeful Poliției, citat de El Pais. Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru publicația spaniolă că nu exclud ca atacatorul care la omorât pe proprietarul mașinii să fi fost Moussa Oukabir, cel care ar fi omorât 13 oameni. 

17.05:  Tot ce știm până acum despre atacurile teroriste:

– Cea de-a patra persoană a fost reținută la Ripoll, de unde sunt și frații Oukabir

– Șoferul care a omorât 13 oameni pe La Rampla este căutat în continuare 

– Cinci persoane au fost împușcate la Cambrils

– Polițiștii nu exclud ca ”creierul” atacurilor să fie între cei cinci suspecți împușcați la Cambrils 

– 14 persoane au murit, iar 130 sunt rănite 

– Atacul de la Barcelona are legătură cu o explozie produsă cu o noapte înainte, în Alcanar 

– Bilanțul de la Cambrils: un mort, cinci răniți civili și un polițist rănit

– Atacurile au fost revendicate de Stat Islamic 

– Toate restricțiile de trafic au fost ridicate în Barcelona, iar stațiile de metrou Liceu și Catalunya au fost redeschise 


Primele imagini cu furgoneta intrând în viteză pe La Rambla, obținute de El Pais:

16.35:   Ministerul de Externe: Bilanțul românilor răniți în atacul terorist din Barcelona a fost revizuit la trei. Doi dintre cei trei români au fost externați

16.10: Înainte să fie împușcat, unul dintre atacatorii de la Cambrils a rănit cu cuțitul o persoană care se afla în zonă. Teroriștii de la Cambrils aveau asupra lor un topor și mai multe cuțite, precum și centuri false cu explozibil, scrie El Pais. Un politist i-a ucis singur pe patru dintre cei cinci atacatori care se pregăteau să comită atacul de la Cambrils, conform La Vanguardia. 

Nici un suspect nu avea antecedente penale pentru acte de terorism. Patru persoane au fost arestate – trei marocani  și un spaniol. 

Au apărut noutăți despre victime: un băiețel de trei ani și unchiul său din Granada se află printre victime.  



15.15: Principalul atacator de la Barcelona care a provocat moartea a 13 persoane ar fi furat o mașină, când fugea de polițiști, iar la un filtru a omorât un om și a rănit un polițist, au declarat surse din Poliție pentru El Pais. Autoritățile îl consideră principal suspect pe Moussa Oukabir, fratele lui Driss Oukabir. 

15.10: Ce știm până acum despre atacul de la Barcelona: 

– Patru persoane au fost reținute . Cea de-a patra persoană are legătură cu atacul de la Cambrils și a fost reținută la Ripoll, de unde sunt și cei doi frați Oukabir. 

– Stat Islamic a revendicat cele două atacuri 

– Bilanțul actual: 14 morți și 130 de răniți 

– Poliția a omorât cinci suspecți la Cambrils 

– O persoană a murit, cinci civili și un polițist au fost răniți la Cambrils 

– Atacurile au legătură cu o explozie în Tarragona. (Sursa: La Vanguardia)

15.00: Un al patrulea suspect a fost reținut de polițiștii spanioli. Este vorba despre o persoană care ar fi implicată în atacul de la Cambrils, a anunțat Poliția. 

14.50: FOTO + VIDEO. VIDEO. Momentul în care unul dintre jihadiști este răpus de gloanțele polițiștilor, la Cambrils, la câteva ore după atacul terorist din Barcelona

14.20: Autorităţile spaniole au revizuit la 34 numărul naţionalităţilor victimelor atacurilor de la Barcelona şi Cambrils.

13.40: O femeie rănită în atac a murit în spital, vineri după-amiază, a anunțat publicația La Vanguardia. Numărul morților a crescut la 14. 

13.30: Patru români au fost răniți în atacul de la Barcelona, a anunțat MAE. Meleșcanu: Avem garanția că, până acum, niciun cetățean român nu și-a pierdut viața.

13.20: Autoritățile confirmă moartea a trei cetățeni spanioli, scrie El Pais. Poliția confirmă că este pe urmele lui Moussa Oukabir, dar precizează că nu știe sigur că era la volanul furgonetei, mai scriu publicațiile spaniole. 

13.10: Un moment emoționant, în principala piață din Barcelona. Oamenii au strigat ”No tinc por” (Nu mi-e frică!). 

13.00: Apar informații și despre răniții din explozia care s-a produs joi noapte la Alcanar și care ar avea legătură cu La Rambla. O persoană care a fost rănită în deflagrație este în afara pericolului, fiind internată în spital, scrie El Pais. 

12.40: Din primele informații,  polițiștii spanioli spun că atacatorii implicați în atacurile de la La Rambla și Cambrils făceau partea dintr-o rețea teroristă formată din 12 persoane, scrie El Pais. Cinci sunt morți (cei de la Cambril), trei sunt reținuți, iar alți patru sunt căutați – printre ei se află și șoferul furgonetei, scrie El Pais. 

Polițiștii spanioli au descoperit, în filmări de la fața locului, că la 20 de metri de Las Ramblas ar fi apărut principalul suspect din atacul cu furgonetă.

La ora locală 12.00, Barcelona va ține un minut de liniște, în memoria victimelor atacului de azi-noapte. 

12.30:  Frații Driss Oukabir și Moussa Oukabir Soprano erau înregistrați la consulatul marocan de la Girona și ar fi avut dublă cetățenie, marocană și spaniolă, scriu El Pais și La Vanguardia.  


A fost identificată prima victimă spaniolă decedată: un bărbat de 60 de ani, scrie El Pais.  Soția lui a fost grav rănită, iar nepoata și fiul ei au murit. 

12.00: Moussa Oukabir Soprano, fratele mai mic al lui Driss Oukabir, care a raportat azi-noapte că i s-au furat actele, este principalul suspect și este căutat în prezent de polițiști, scrie La Vanguardia. 

Moussa Oukabir Soprano, în vârstă de 17 ani, s-ar fi radicalizat de acum câțiva ani. El posta pe rețelele de socializare: ”moarte necredincioșilor! lăsați musulmanii în pace!” 

Fratele lui, Driss Oukabir, este reținut în localitatea Ripoll, unde locuiește. 

11.30: Javier Zaragoza, procuror-şef în cadrul Curţii Supreme din Spania, a declarat că presupuşii autori ai atacurilor de la Barcelona şi Cambrils nu erau cunoscuţi autorităţilor pentru legături cu terorismul.

11.20: Autoritățile care investighează atacurile din Barcelona și Cambrils consideră că ar fi putut fi implicată o celulă cu opt persoane, care ar fi plănuit și un atac butelii de gaz, a declarat o sursă judiciară pentru Reuters.

11.10: Publicația spaniolă La Vanguardia scrie că Driss Oukabir s-ar fi predat singur polițiștilor, după ce și-a văzut fotografia la televiziunile de știri.

El le-ar fi declarat anchetatorilor că nu are nicio legătură cu atacul și că i-ar fi fost furate actele de identitate, cu ajutorul cărora atacatorul ar fi închiriat duba. De asemenea, el îl învinuiește pe fratele său și s-a arătat dispus să coopereze cu autoritățile catalane.

Potrivit El Pais, Driss Oukabir este de origine marocană, are aproape 28 de ani şi locuia în oraşul Ripoll, situat la 80 de kilometri de Barcelona. Pagina de Facebook a bărbatului a fost închisă la scurt timp după ce poliţia i-a făcut publică identitatea. Pe Facebook, Oukabir scrisese că s-a născut în Marsilia, Franţa.

10.55:  Cea mai tânără victimă a atacului terorist de la Barcelona ar fi o fetiţă de numai trei ani, potrivit Th Guardian. Totodată, o fetiță de şase ani ar fi grav rănită și internată în spital.


Citește și: Atacul terorist din Barcelona. Ce știm despre identitatea răniților. Cea mai tânără dintre cele 13 victime ar fi o fetiță de trei ani


10.24: MAE a transmis că, în urma demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criză a MAE, convocată din dispoziția ministrului afacerilor externe, a fost identificat un al treilea cetățean român rănit la Barcelona.

Cetățeanul român în cauză a fost spitalizat, iar potrivit informațiilor disponibile în prezent, starea sa este stabilă. Reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoana rănită este internată, pentru a acorda asistență consulară, mai transmite MAE.

„Este o persoană de 42 de ani, rănită mai puțin grav, și care se află la Spitalul din Barcelona. Din fericire, nu este grav.”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, la B1 TV.

Șeful diplomației române a mai spus că „victimele decedate au fost identificate. Avem garanția că, până acum, niciun cetățean român nu și-a pierdut viața”.

10.00: Numărul persoanelor reținute a ajuns la trei.

Al treilea suspect a fost reținut în oraşul catalan Ripoli, scrie BBC News.  Anterior, tot la Ripoli, la 100 de kilometri nord de Barcelona, a fost arestat şi un marocan, identificat drept Driss Oukabir. Actele sale ar fi fost folosite pentru închirierea furgonetei care a lovit mulţimea la Barcelona. El susţine, însă, că actele i-au fost furate şi că nu are nicio legătură cu atacul. 

Autorităţile au mai arestat un spaniol, suspectat de legături cu atacul. 

Poliţia îl caută încă pe şoferul care a condus vehiculul.

09.40: 26 de cetățeni francezi au fost răniți în atentatul comis, joi, la Barcelona, dintre care cel puțin 11 sunt în stare gravă, potrivit Ministerului francez de Externe, citat de Reuters.

Totodată, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a anunțat că, în cursul zilei de vineri va merge la Barcelona.

Totodată, surse oficiale au anunțat că patru australieni au fost răniți, dintre care unul grav, în timp ce o cetățeancă australiană este dată dispărută, informează agenția EFE.

„Opt australieni au fost afectați, între care patru care au fost răniți, trei care au solicitat ajutor consular și o persoană care este dată dispărută”, a declarat șefa diplomației australiene, Julie Bishop. Între răniți se află și o femeie aflată în stare gravă, dar stabilă, și o altă cetățeancă australiană, care călătorea cu un pașaport britanic, spitalizată cu răni grave. Alți doi răniți au fost externați după ce au primit îngrijiri medicale 

09.30: Poliția catalană a confirmat că atacul este terorist. Potrivit sursei citate, unul dintre suspecţi a fost împuşcat mortal de poliţie, iar presupusul atacator, un islamist, a fost reţinut. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că terorismul este o ameninţare globală, iar răspunsul la această ameninţare trebuie să fie global, a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy, potrivit BBC News şi The Associated Press.

„Lupta împotriva terorismului este astăzi principala prioritatea a societăţilor libere şi deschise. Este o ameninţare globală şi răspunsul trebuie să fie global. Din nefericire, spaniolii cunosc durerea iraţională şi absurdă pe care terorismul o cauzează. Am primit lovituri ca aceasta anii trecuţi, dar de asemenea am văzut că teroriştii pot fi înfrânţi", a spus liderul de la Madrid.

09.20: Agenția Centrală de Informații (CIA) a avertizat autoritățile, în urmă cu două luni, că Barcelona este vizată de teroriști, informează cotidianlul El Periodicio, citat de Mediafax.

 Potrivit agenției americane de informații, oraşul era o ţintă evidentă după atentatele în alte oraşe europene majore precum Paris, Londra şi Berlin. Totodată, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

09.00: Atac dejucat la Cambrils, la câteva ore după ce o furgonetă a intrat în mulțime, într-o zonă din Barcelona. Teroriștii uciși de poliție purtau centuri cu explozibil

08.15: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri dimineața, că a fost identificat un al doilea român rănit în urma atacului de la Barcelona. El se află în stare stabilă, în spital.

„Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetăţenie română. Aceasta a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa actuală fiind stabilă", a precizat MAE.

Cetățeni din 24 de țări, răniți

Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, potrivit BBC.

Cinci teroriști, uciși la 120 de kilometri de Barcelona

Poliția spaniolă a anunțat, joi noaptea, că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, printre care și un polițist.

Poliția suspectează o legătură cu atentatul de joi. Totodată, premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de joi.



Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, care a anunțat pe o rețea de socializare că soldații săi sunt responsabili de tragedia de la Barcelona. De altfel, jihadiștii au lăudat încă de la producere atacul, pe conturile islamice.

Astfel, pe serviciul de mesagerie Telegram, au circulat vești despre atac. Pe unul dintre canale, numit ”Expansiunea Califatului”, a fost postată o înregistrare cu un mesaj în arabă: ”Teroarea umple inimile cruciaților din Andaluzia”, conform New York Times.  

Până acum, doi atacatori au fost reținuți, iar un al treilea a fost împușcat, când a refuzat să se predea. Nici unul dintre teroriștii prinși până acum nu a fost la volanul furgonetei, atunci când a intrat în oamenii aflați în La Rambla. Unul dintre bărbații reținuți este spaniol, iar celălalt, marocan. Până de curând, s-a speculat că marocanul s-ar numi Driss Oukabir, însă o persoană cu acest nume s-a prezentat la Poliție și a reclamat că i-au fost furate actele. 

O altă explozie, care a avut loc miercuri noapte, în Alcanar, din cauza unei acumulări de gaze și în care o persoană și-a pierdut viața și alte șapte au fost rănite, ar avea legătură cu atacul terorist de joi seară. 

Autorii atacului terorist au avut două furgonete: una pentru a produce atentatul și o a doua pentru a fugi. Cea de-a doua a fost găsită în apropiere Barcelonei, în localitatea Vic. 

Dintre cei 13 morți, se cunoaște naționalitatea a patru dintre ei: un belgian și trei germani. De asemenea, un român a fost rănit în atac, după cum a anunțat Ministerul român de Externe. Din cei 100 de răniți, 15 persoane sunt în stare critică. 

Autoritățile catalane au decretat trei zile de doliu național și un minut de tăcere, mâine la prânz, în memoria victimelor. 


Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!


Ce nu știm, până la ora redactării acestei știri:

– Câți atacatori au fost implicați în atacul terorist 

– Bilanțul final al victimelor

– Adevărul privind identitatea atacatorului marocan. Cine este, de fapt, Driss Oukabir? 

– Dacă mașina în care a fost împușcat unul dintre atacatori conținea explozibil. Nici despre cea de-a doua furgonetă nu avem informații, în afara locului unde a fost găsită.

– Cum sunt legate atentatul de la La Rambla și explozia de la Alcanar. (Sursa: La Vanguardia)


Citește pe aceeași temă: 
Citește reacții naționale și internaționale: 


Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă