14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBanca Mondială: Economia Siriei a pierdut 226 de miliarde de dolari din...

Banca Mondială: Economia Siriei a pierdut 226 de miliarde de dolari din cauza războiului

Ultimii șase ani de război civil din Siria au devastat infrastructura și au provocat economiei Siriei pierderi de 226 miliarde de dolari, potrivit estimărilor publicate luni de Banca Mondială, informează AFP citată de Agerpres.

De la izbucnirea sa, în luna martie 2011, războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morți și a deplasat peste jumătate din populația țării. Însă Banca Mondială estimează că amploarea distrugerilor merg dincolo de pierderile de vieți omenești și pagubele aduse infrastructurilor.

"Războiul din Siria a destrămat structura socială și economică a țării. Numărul victimelor este devastator, dar războiul distruge de asemenea instituții și sisteme de care societățile au nevoie pentru a funcționa iar repararea lor va fi o provocare mai mare decât refacerea infrastructurilor", a declarat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Hafez Ghanem.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, pierderile cumulate provocate Produsului Intern Brut începând din 2011 au fost estimate la 226 miliarde de dolari, adică de patru ori mai mari decât valoarea PIB-ului Siriei în anul 2010. Instituția financiară internațională a calculat că războiul a distrus 27% din parcul de locuințe din Siria și aproximativ jumătate din facilitățile medicale și de educație. De asemenea, Banca Mondială estimează că aproximativ 538.000 de locuri de muncă au dispărut anual în perioada 2010-2015 iar peste trei din patru sirieni în vârstă de muncă, adică aproximativ nouă milioane de persoane, fie nu muncesc fie nu sunt înscriși în nicio formă de școlarizare sau pregătire.

"Consecințele pe termen lung ale acestei inactivități vor fi o pierdere colectivă de capital uman care va duce la o penurie de competențe în Siria", a apreciat Hafez Ghanem.

Pagubele provocate sistemului de sănătate au avut și ele efecte devastatoare, Banca Mondială apreciind că mai multe persoane au decedat din cauza deficiențelor sistemului medical decât direct din cauza luptelor.

Raportul estimează că dacă conflictul din Siria s-ar termina în acest an, PIB-ul Siriei ar putea reveni în patru ani la 41% din nivelul de dinaintea conflictului. Această cifră scade însă cu fiecare an în care războiul continuă, avertizează Banca Mondială.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă