10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon face apel la rezolvarea pașnică a disputelor privind insulele din...

Ban Ki-moon face apel la rezolvarea pașnică a disputelor privind insulele din Marea Chinei de Sud

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a vorbit, joi, despre necesitatea rezolvare pe cale pașnică a disputelor privind insulele din Marea Chinei de Sud, informează Reuters, citat de Agerpres.

Totodată, în cadrul unei conferinţe de presă cu ministrul de externe chinez Wang Yi, secretarul general al ONU şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu creşterea tensiunilor în Peninsula Coreea şi a cerut Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni provocatoare.

Responsabilul ONU a sugerat ca ţările implicate să-şi intensifice eforturile pentru a contribui la diminuarea tensiunilor în regiune. 

Citește și: Presă: Autoritățile de la Beijing trebuie să fie pregătite de o confruntare cu SUA, în Marea Chinei de Sud

Tensiunile sunt în creştere înaintea sentinţei finale din 12 iulie a Curţii permanente de arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) vizând disputele teritoriale între Filipine şi China în Marea Chinei de Sud. 

Tensiunile s-au agravat în ultimii ani în contextul în care Beijingul îşi afirmă pretenţiile de suveranitate, construind în special insule artificiale şi dotând unele dintre acestea cu piste de aterizare. Această evoluţie a relansat preocupările privind o utilizare de către China a acestor insule în scopuri militare şi faptul că Beijingul poate ajunge la un control maritim şi aerian al acestei regiuni situate pe căi de transport maritim. 

În cererea sa depusă în 2013, Manila cere CPA să declare că revendicările Beijingului încalcă Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării (CNUDM), cele două ţări fiind semnatare ale acesteia. 

Cele mai citite

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă