13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon a pledat, la Ramallah, pentru încetarea violențelor dintre palestinieni și...

Ban Ki-moon a pledat, la Ramallah, pentru încetarea violențelor dintre palestinieni și israelieni

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a îndemnat, miercuri, pe palestinieni să nu mai înjunghie israelieni, iar Israelul să pună capăt măsurilor de securitate dure, care nu fac altceva decât să alimenteze disperarea palestinienilor, potrivit Mediafax

“Am venit la Ramallah pentru că sunt foarte îngrijorat de escaladarea periculoasă a violenţelor în teritoriile ocupate, Israel şi la Ierusalim. Sunt consternat, cum ar trebui să fim toţi, că tineri iau arma şi încearcă să ucidă”, i-a spus Ban Ki-moon preşedintelui Mahmoud Abbas în reuniunea de la Ramallah.

Citește și: Aurescu s-a întâlnit cu președintele palestinian. Ministrul de Externe a pledat pentru stoparea violențelor dintre palestinieni și israelieni

Ban Ki-moon a subliniat că înțelege frustrările, însă a arătat că violența nu va face decât să înrăutăţească situaţia palestinienilor.

Abbas i-a răspuns că palestinienii nu vor violenţă. Liderul palestinian a cerut “protecţie internaţională”, adăugând că palestinienii sunt “incapabili să (se) apere” singuri.

“Lipsa unui orizont politic, a oricărei speranţe de viitor, dar şi dificultăţile economice, au condus la această situaţie de revoltă”, a spus el.

Ban Ki-moon a salutat “asigurările repetate ale Israelului că nu intenţionează să schimbe statu-quoul istoric” la locul sfânt de la Ierusalim venerat atât de către israelieni, cât şi de către musulmani, care s-a aflat în centrul recentului val de violenţe.

“Desigur, israelienii ar trebui să nu trăiască într-o teamă constantă faţă de următorul atac”, a declarat Ban Ki-moon, avertizând totodată că unele dintre măsurile israeliene de retorisiune ar putea să fie contraproductive în cazul în care doar sporesc sentimentul de oprimare al palestinienilor.

Secretarul general al ONU a acuzat totodată colonizarea israeliană în curs de “consolidarea sentimentului că viabilitatea soluţiei cu două state dispare”.

“Nu putem ignora acest sentiment puternic al disperării care vine odată cu evaporarea speranţei”, a avertizat el. “Îi îndemn pe israelieni şi pe plaestineni deopotrivă să dea dovadă de curaj şi să-şi găsească drumul înapoi către un proces de pace real”, a subliniat el.

“Este imposibil ca violenţele să scadă dacă nu reapare speranţa”, i-a spus el marţi seara premierului Benjamin Netanyahu, la Ierusalim.

Ban Ki-moon i-a condamnat totodată pe liderii musulmani radicali care-i îndeamnă pe palestinieni să înjunghie israelieni pentru a “apăra” Sanctuarul Nobil, pentru musulmani, sau Muntele Templului, pentru evrei, din Ierusalim, unde se află Moscheea Al-Aqsa, dar şi ruinele Templului evreiesc biblic.

Însă cele mai sângeroase violenţe de stradă din ultimii ani au continuat, în pofida reuniunilor de urgenţă ale secretarului general al ONU la Ierusalim şi Ramallah, în Cisiordania. Forţe israeliene de securitate au anunţat că au împuşcat mortal o palestiniană, în afara Ierusalimului, după ce aceasta a înjunghiat la nivelul gâtului o femeie militar israeliană, pe care a rănit-o grav.

Citește și: Poliția israeliană construiește un ZID în Ierusalimul de Est

Un alt suspect a fost reţinut la un baraj rutier, în apropiere de colonia evreiască Adam, la nord-est de Ierusalim.

Anterior, o adolescentă palestiniană a fost împuşcată şi rănită în exteriorul altei colonii, în nordul Cisiordaniei, în timp ce se apropia de militari, înarmată cu un cuţit.

Militari siarelieni au somat-o să se oprească şi au tras focuri de avertisment în plan vertical, dar au deschis focul asupra ei după ce nu s-a supus, se arată într-un comunicat militar.

Palestinieni au lansat peste 30 de atacuri cu cuţitul asupra unor israelieni, începând de la 3 octombrie, şi au ucis nouă.

Potrivit unor estimări, 51 de palestinieni au fost ucişi în decurs de trei săptămâni, dintre care peste jumătate atacatori, împuşcaţi mortal fie în timp ce încercau să înjunghie israelieni, fie după aceea.

Alţii au fost ucişi în confruntări cu forţe de securitate israeliene, care au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc dar şi muniţie reală pentru a-i împiedica pe protestatari să treacă în forţă din Fâşia Gaza în israel. Alţii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi pietre către militari şi civili israelieni, inclusiv către şoferi, la Ierusalim şi în Cisiordania. 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă