Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ban Ki-moon: Acordul de la Paris privind schimbările climatice va fi semnat vineri de 171 de ţări

Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 va fi semnat de 171 de ţări, a anunţat vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în deschiderea ceremoniei organizate special în acest scop la sediul Naţiunilor Unite din New York, informează AFP şi EFE, preluate de Agerpres. ''Este un moment istoric. Niciodată până acum, un acord internaţional nu a mai fost semnat în aceeaşi zi de un număr atât de mare de state'', a subliniat el, în franceză, subtil omagiu faţă de eforturile depuse de Franţa pentru realizarea acestui acord.

Share

Elena Mitrovici 0 comentarii

Actualizat: 22.04.2016 - 18:18

Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 va fi semnat de 171 de ţări, a anunţat vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în deschiderea ceremoniei organizate special în acest scop la sediul Naţiunilor Unite din New York, informează AFP şi EFE, preluate de Agerpres

''Este un moment istoric. Niciodată până acum, un acord internaţional nu a mai fost semnat în aceeaşi zi de un număr atât de mare de state'', a subliniat el, în franceză, subtil omagiu faţă de eforturile depuse de Franţa pentru realizarea acestui acord. 

''Este o zi pentru copiii şi nepoţii noştri şi pentru toate generaţiile viitoare'', a continuat Ban Ki-moon, subliniind necesitatea ca toate ţările ''să-şi îndeplinească promisiunile făcute'', asumate prin semnarea acestui acord. 

Evenimentul are loc, simbolic, de Ziua Internaţională a Mamei-Pământ. 

Acest acord istoric are ca obiectiv principal limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creşterii temperaturii medii a atmosferei faţă de perioada preindustrială. Semnarea documentului este doar un prim pas important pentru intrarea lui în vigoare fiind necesar să fie ratificat de cel puţin 55 de ţări care generează mai mult de 55 % din emisiile de gaze de seră de pe glob. În numeroase state ratificarea presupune un proces destul de lung, fiind nevoie de aprobarea parlamentului, dar 15 ţări, majoritatea dintre ele state insulare, cu economii în curs de dezvoltare, au anunţat că vor depune instrumentele de ratificare a convenţiei chiar de vineri. 

Adoptat, la 12 decembrie 2015, la Paris, de cele 195 de state participante la Conferinţa internaţională privind schimbările climatice (COP21), după doi ani de negocieri, documentul are 29 de articole şi este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice şi împotriva încălzirii globale. Printre altele, acordul subliniază necesitatea dezvoltării economice durabile cu nivel scăzut al emisiilor de gaze cu efect de seră, ''în aşa fel încât să nu se pună în pericol producţia de alimente''. 

În afară de limitarea creşterii temperaturii medii globale la mai puţin de 2 grade Celsius, una dintre dispoziţiile cheie ale acordului se referă la constituirea unui mecanism voluntar de verificare a respectării angajamentelor naţionale. O astfel de verificare se va desfăşura la fiecare 5 ani şi va "reprezenta o continuare a raportului precedent". O primă revizie obligatorie ar urma să aibă loc în 2025, după un bilanţ colectiv de acţiune prevăzut pentru anul 2023. O primă discuţie cu privire la acţiunile întreprinse şi măsurile luate între timp este prevăzută pentru anul 2018.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...