6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBaconschi: Ministrul francez Fabius şi-a anulat vizita la Bucureşti. Izolarea internaţională, opera...

Baconschi: Ministrul francez Fabius şi-a anulat vizita la Bucureşti. Izolarea internaţională, opera USL

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi susţine că ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, şi-a anulat vizita programată la Bucureşti la începutul lunii septembrie, el opinând totodată că "adevărata izolare internaţională a României abia a început" şi "este opera USL", transmite Mediafax.

 

 

"După ce susţinuse, din opoziţie, că Traian Băsescu e izolat internaţional, USL a încercat să prezinte reacţiile Occidentului faţă de situaţia pe care a generat-o de când a preluat puterea doar ca pe o formă de solidarizare a PPE cu PDL. Mă întreb atunci de ce tocmai şi-a anulat vizita la Bucureşti socialistul Laurent Fabius, ministrul francez de externe? Adevărata izolare internaţională a României abia a început. Ea este opera USL, însă factura va fi plătită de toţi românii, indiferent de ce sau dacă au votat la referendumul din 29 iulie", afirmă Baconschi, într-un text postat vineri pe blogul său.

 

 

De asemenea, el spune că pe fondul "acestei realităţi negative, USL se face că plouă, deşi seceta diplomatică la care au condamnat ţara noastră a compromis orice recoltă geopolitică normală, suspendând capacitatea României de a-şi fructifica avantajele naţionale, regionale şi comunitare".

Baconschi menţionează că în 2012 România a avut deja patru miniştri de externe şi "a spart orice normă în materie de instabilitate politică". "Derapajele grave de la standardele democraţiei funcţionale ne-au singularizat negativ în lumea euro-atlantică unde ne făcusem loc atât de greu. Niciun şef de stat, de guvern sau de diplomaţie occidentală nu a mai venit la Bucureşti în ultimele luni. Am primit în schimb, de la Bruxelles, Londra, Berlin sau Washington admonestări de o maximă severitate, avertismente, cartonaşe roşii. Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia s-au pronunţat în termeni foarte critici asupra cavalcadei de abuzuri prin care USL a încercat să confişte, în folos partizan, instituţiile statului de drept", acuză Baconschi.

El mai arată că "liderii actuali ai USL au atacat grosolan mari puteri prietene – precum Germania sau SUA – şi au prezentat reacţiile lor drept ingerinţe nepermise în «treburile noastre interne»".

Fostul ministru de Externe al USL Andrei Marga declara, în 23 iulie, că omologul francez, Laurent Fabius, a confirmat alături de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, că va onora invitaţia adresată de a participa la Reuniunea anuală a diplomaţiei române programată a se desfăşura la Bucureşti pe 3-5 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, actualul şef al diplomaţiei Titus Corlăţean a avut joi cu Laurent Fabius o convorbire telefonică pe tema proiectelor de incluziune socială a romilor, ocazie cu care "cei doi demnitari au stabilit, în principiu, realizarea unei întâlniri în marja reuniunii Gymnich a miniştrilor de externe din ţările UE, care se va desfăşura la Paphos, în Cipru, în perioada 7-8 septembrie".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă