15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAvertisment: jihadiști cu pașapoarte false pot să intre în Europa printre imigranți

Avertisment: jihadiști cu pașapoarte false pot să intre în Europa printre imigranți

Numărul mare de refugiați care intră în Europa reprezintă un risc la adresa securității, războiul civil din Siria făcând dificilă verificarea autenticității pașapoartelor din această țară, a tras atenția duminică Fabrice Leggeri, șeful agenției europene de gestionare a frontierelor, FRONTEX, relatează Agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Sute de mii de persoane care fug de război și de sărăcie din țări precum Siria și Irak au ajuns în Europa în acest an. După atacurile din noiembrie de la Paris, a crescut îngrijorarea că militanți islamiști ar putea intra neidentificați în Europa prin infiltrarea în afluxul de imigranți. 

“Afluxul mare de persoane care intră în prezent în Europa fără a fi verificate reprezintă, bineînțeles, un risc la adresa securității”, a declarat Fabrice Leggeri pentru publicația germană Welt am Sonntag, adăugând totuși că ar fi greșit ca toți refugiații să fie priviți ca ‘potențiali teroriști’. 

La Paris, lângă trupul neînsuflețit al unuia dintre atacatori a fost găsit un pașaport sirian, iar amprentele sale s-au potrivit cu cele ale unei persoane care a fost înregistrată ca ajungând în octombrie în Grecia, principala poartă de intrare pentru refugiați și imigranți. 

Șeful FRONTEX a spus că într-o țară care trece printr-un război civil ca Siria, nimeni nu poate garanta că “documente care arată reale sunt cu adevărate emise de o autoritatea oficială sau sunt folosite cu adevărat de posesorul lor de drept”. 

Țările europene au făcut schimb între ele cu o listă cu pașapoarte siriene și irakiene dispărute și despre care există temeri că ar putea fi completate cu date false și folosite de diverse persoane pentru a călători în Europa sau în altă parte, au precizat diplomați la începutul lunii decembrie. 

Potrivit unuia dintre acești diplomați, lista conținea numere de la mii de pașapoarte reale necompletate, care erau ținute în birouri guvernamentale din zone din Siria și Irak care între timp au fost capturate de grupări islamiste, inclusiv de Statul Islamic. 

Welt am Sonntag relatează că, potrivit serviciilor secrete occidentale, militanți ai Statului Islamic au procurat probabil zeci de mii de pașapoarte reale după ce au preluat controlul asupra autorităților locale din regiuni din Siria, Irak și Libia. Ei ar fi confiscat de asemenea dispozitive folosite pentru a produce documente de identitate. Potrivit publicației citate, care nu își menționează sursele, gruparea Statul Islamic derulează un trafic intens cu pașapoarte, care se vând cu prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de dolari pe piața neagră. 

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă