15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAustria amenință Grecia că poate fi exclusă din Schengen

Austria amenință Grecia că poate fi exclusă din Schengen

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a ameninţat sâmbătă Grecia cu “o excludere provizorie” din spaţiul de liberă circulaţie Schengen, informează Agerpres.

O asemenea sancțiune ar putea fi decisă dacă Grecia nu-şi întăreşte controlul la frontierele sale în faţa afluxului de imigranţi. 

‘Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spaţiul Schengen’, a declarat dna Mikl-Leitner într-un interviu pentru Die Welt, potrivit AFP. 

‘Dacă un stat din (spaţiul) Schengen nu-şi îndeplineşte obligaţiile, atunci nu există nicio interdicţie pentru a reflecta la aceasta’, a adăugat ministrul, calificând drept ‘mit’ ideea că ‘frontiera greco-turcă nu poate fi controlată’. 

‘Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. (…) S-a vorbit mult, acum trebuie acţionat. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii, securităţii în Europa’, a insistat Johanna Mikl-Leitner. 

Grecia, ţară ce se confruntă cu o gravă criză economică, este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt şi frontierele externe ale Uniunii Europene. 

Sute de mii de imigranţi au sosit pe insulele greceşti venind de pe coastele Turciei, încercând astfel să ajungă în ţările occidentale, în special în Germania. 

Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE a respins în decembrie ipoteza excluderii Greciei din spaţiul Schengen. ‘Juridic, nu este posibilă excluderea unui stat din zona Schengen’, afirma atunci ministrul luxemburghez al imigraţiei, Jean Asselborn.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă