27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Atentatul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor români. Klaus...

FOTO + VIDEO. Atentatul terorist de la Nisa. Reacțiile liderilor români. Klaus Iohannis: Condamn ferm atacul înfiorător. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș și-au exprimat, vineri dimineața, solidaritatea cu statul francez și cu familiile victimelor, ca urmare a atacului terorist care a avut loc, în noaptea de joi spre vineri, la Nisa, unde un șofer a intrat, în mod intenționat, în mulțimea care celebra Ziua Națională a Franței.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm atacul, precizând că terorismul trebuie combătut. „Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat viețile a zeci de oameni și a lăsat în urmă peste o sută de răniti. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și putem face asta doar uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor”, a scris președintele, vineri dimineața, pe Facebook.

 

Totodată, șeful statului a transmis condoleanțe familiilor victimelor și multă putere celor răniti! „România este alături de Franța în aceste clipe îngrozitor de dureroase”, a mai scris el.

Citește și: Atacul terorist de la Nisa. MAE face verificări a afla dacă printre victime sunt cetățeni români

Premierul Dacian Cioloș a calificat atacul drept „un act inuman”. „Franța este în lacrimi. La Nisa, bucuria sărbătorii Zilei Naționale s-a transformat în dramă. Viețile a zeci de oameni care celebrau libertatea, egalitatea, fraternitatea au fost secerate într-un act inuman. În aceste momente, România este alături de Franța, de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violență incalificabilă. Doresc să transmit condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celor care trec prin această grea cumpănă”, a scris premierul Dacian Cioloș, pe Facebook.

Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat atentatul, în cei mai duri termeni. 

„În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui act de o violenţă incalificabilă şi exprimă întreaga solidaritate cu poporul francez greu încercat. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului şi reafirmă necesitatea concentrării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea oricăror forme de terorism”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă remis redacției.

Citește și: CRONOLOGIE VIDEO. De la Madrid la Nisa. Peste 400 de oameni și-au pierdut viața în atentatele care au lovit Europa din 2004 până acum

„Este nevoie de determinare, de acțiune fermă, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, la Digi24.

„Toată suflarea românească este alături de prietenii noştri francezi în aceste momente teribile. Într-un an, Franţa e confruntată pentru a treia oară cu acte de asemenea brutalitate”, a mai spus ministrul Lazăr Comănescu. 

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat. „Toată compasiunea şi susţinerea pentru Franţa şi poporul său, cea mai profundă compasiune pentru victime şi familiile lor. Masacrul de la Nisa, care a avut loc chiar de Ziua Naţională a Franţei, este un atac în plus la valorile şi principiile fundamentale ale democraţiei europene”, a scris vineri Raluca Prună, în limba franceză, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a condamnat atacul și a precizat că este nevoie de deplină solidaritate în lupta împotriva terorismului. „Un gând pios pentru cei seceraţi ieri pe plaja din Nisa, profundă compasiune pentru familiile şi toţi cei dragi lor. Franţei şi francezilor, tăria de a trece peste un nou atac barbar, de data aceasta lovind şi mai puternic în valorile profund umaniste pe care Franţa le proiectează în lume cu fiecare 14 iulie. Ieri sărbătoream şi la Bucureşti Ziua Naţională, sub generoasa egidă a ‘Franţei creative’, astăzi ne trezim cu veştile cumplite ale unui nou carnagiu, în care au fost răniţi şi doi români”, a scris Motoc pe Facebook, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a expirmat, vineri dimineața, îngrijorarea privind numărul mare de atentate teroriste din Europa. „Primele mele gânduri se îndreaptă către victimele acestui atentat deosebit de sângeros şi către familiile acestora, cărora le transmit condoleanţe şi cărora le doresc să găsească puterea să depăşească acest moment dureros. Mă văd nevoit totodată să constat cu multă îngrijorare că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, că imaginaţia criminală a acestor terorişti depăşeşte orice limită şi că de prea multă vreme comunicatele cancelariilor, oricât ar fi de sincere, nu pot repara ireparabilul. Devine din ce în ce mai de neînţeles cum serviciile specializate din ţări cu multă experienţă în domeniu se dovedesc ineficiente în prevenirea şi derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovaţi”, susţine Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Citește și: VIDEO. Ce știm despre autorul atacului de la Nisa. Hollande: Nu este nicio îndoială privind natura teroristă a acestui atac

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi-a exprimat solidaritatea vineri cu naţiunea franceză. „Actul terorist care a curmat vieţile nevinovate a peste 80 de persoane ne face să apărăm cu mai multă vehemenţă valorile pe care francezii le sărbătoreau în acea zi – libertate, egalitate, fraternitate. Suntem alături de naţiunea franceză în aceste clipe grele, uniţi în lupta cu terorismul şi extremismul. Nu putem schimba drama familiilor victimelor, însă ne putem ruga să aibă tăria de a depăşi acest moment”, a scris Iordache, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Patriarhia Română și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor atacului de la Nisa. „Biserica Ortodoxă Română respinge orice formă de violenţă şi extremism care produce victime în rândul populaţiei nevinovate şi contribuie la instaurarea unui climat nefiresc de teamă, neîncredere şi nesiguranţă între oameni. În aceste momente grele, ne rugăm pentru odihna sufletelor celor ucişi, însănătoşirea grabnică a celor răniţi şi ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu poporul francez din nou greu încercat”, a precizat Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

Și fostul șef al Guvernului, Victor Ponta, a transmis un mesaj, pe Facebook, după atentatul soldat cu cel puțin 84 de morți și peste o sută de răniți.

Citește și: FOTO, VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Un camion a intrat în mulțime. 80 de persoane au murit, peste o sută de răniți. Starea de alertă, prelungită cu încă trei luni

„Condoleanțe și solidaritate cu victimele, rudele și apropiații acestora, și cu tot poporul francez lovit încă o dată de tragedie!  Paris, Istanbul, Bruxelles- sunt locuri în care civilizația modernă dă bătălii sângeroase împotriva unui dușman cu adevărat odios – sunt trist și să văd că în timp ce lumea din care noi facem parte înțelege că nimic nu este mai important decât această bătălie contra terorismului, și că solidaritatea este arma noastră principală, în România suntem ținuți de Propaganda Fascistă într-un război absurd al românilor contra românilor! Dumnezeu să fie alături de cei loviți în mod atât de tragic de Ziua Națională în Franța!”, a scris Victor Ponta.

Totodată, liderul PSD Liviu Dragnea a transmis condoleanțe familiilor victimelor sângerosului atac. „Condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în această noapte la Nisa! Îmi doresc ca cei care au fost răniți în această seară să trăiască și să treacă cât mai ușor peste perioada următoare.”

Citește și: FOTO: Oroare din nou – aşa descrie presa internaţională atacul de la Nisa

Gabriela Firea, primarul Capitalei, s-a declarat revoltată de atacul de la Nisa, pe care l-a calificat drept „un act odios”. Sunt șocată și revoltată de atacul criminal de la Nisa. Mintea mea nu poate concepe nici cea mai mică justificare pentru un astfel de act odios. Niciun ideal, nicio cauză, niciun deziderat nu poate fi invocat pentru a justifica așa ceva. Nu e nicio luptă măreață, niciun sacrificiu din partea celor care au săvârșit acest act de cruzime! Este pur și simplu o agresiune împotriva umanității în ansamblul ei! O crimă oribilă, pusă la cale și înfăptuită de minte bolnavă! Le transmit condoleanțe familiilor celor care au murit în acest atac și mă rog pentru viața celor care mai pot fi salvați!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Copreședinta PNL, Alina Gorghiu, a făcut apel la solidaritate, subliniind că terorismul „nu poate și nu va fi niciodată învingător”. Cu doar două săptămâni în urmă, era Istanbul. Astăzi, este Nisa. Încă o dată, actele teroriste curmă zeci de vieți nevinovate. Suntem alături, cu gânduri bune, de cei care suferă de pe urma atrocităților. Celor doi români răniți la Nisa le dorim multă forță și sperăm că se vor însănătoși cât mai curând. Chiar și în momente dificile, ca acesta, trebuie să fim conștienți că terorismul nu poate și nu va fi niciodată învingător, pentru că forța și solidaritatea democrațiilor sunt mult mai puternice decât cei care vor să facă rău”, a scris ea, pe Facebook.

Reprezentanta USB în Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a declarat „șocată și revoltată” de atentatele teroriste.

„Sunt șocată și totodată revoltată pentru acest val de atentate teroriste monstruoase orchestrate de islamiști pe teritoriul Europei și îndeosebi al Franței mele natale. Totodată mă rog pentru victimele atentatelor și rudele acestora care trec prin clipe foarte grele. Din păcate, teroriștii islamiști au profitat de spiritul european de toleranță și de respectul nostru pentru drepturile omului pentru a ne face rău. Este momentul să dăm dovadă de solidaritate, dar și de fermitate în fața acestui val de terorism islamic”, a scris Armand, pe Facebook.

Totodată, Clotilde Armand a precizat că susține deportarea celor care sunt responsabili de difuzarea propagandei teroriste islamice și condamnați de instanțele europene. Este momentul să spunem răspicat că musulmanii veniți în Europa, imigranți de dată recentă sau chiar din a doua sau a treia generație, trebuie să respecte valorile civizilizației europene, de toleranță, respect pentru drepturile și libertățile celorlalți, inclusiv pentru drepturile femeilor, sau se pot gândi la a se muta în statele din Orientul Mijlociu”, a continuat Clotilde Armand. Ea a mai subliniat că SUA și Europa trebuie să se solidarizeze pentru rezolvarea conflictelor din Siria și Irak și pentru a elimina gruparea SI.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat că atentatul de la Nisa îi provoacă sentimentul că s-a produs în România. „Sincer, sentimentul pe care-l am este că s-a întâmplat în România, pentru ca nici nu poţi avea alt sentiment. Oriunde în Europa civilizată se întâmplă acest lucru, ai sentimentul că ai primit tu, cetăţean european, o lovitură, că ai fost tu victima acelui atac mişelesc”, a declarat fostul preşedinte, vineri, la RFI. Întrebat cu privire la declaraţiile de solidaritate primite de Franţa, la nivel internaţional, Băsescu a spus că mesajele de indignare şi de condoleanţe sunt o chestiune obligatorie, însă, trebuie gândit, în mod real, „ce vrem cu continentul nostru”. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a transmis un mesaj de condoleanţe ambasadorului Franţei în România, Francois Saint-Paul, ca urmare a atentatului de la Nisa. „Am aflat cu tristeţe că Franţa se regăseşte din nou în pragul doliului, cu precădere în această zi menită celebrării valorilor fundamentale ale democraţiei precum libertatea, egalitatea şi fraternitatea. În acest moment dureros, doresc să exprim condoleanţele noastre sincere şi cele mai profunde sentimente de simpatie Franţei şi poporului francez. Departamentul nostru este marcat de această tragedie în faţa căreia rămânem solidari alături de familiile îndurerate. Îmi doresc o recuperare rapidă pentru ţara dumneavoastră şi să aveţi forţa de a continua lupta în vederea protejării cetăţenilor. Vă rog să primiţi, domnule ambasador, expresia înaltei mele consideraţii”, precizează Raed Arafat, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a DSU. 

Totodată, Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a postat un mesaj de condoleanțe, pe pagina sa de Facebook. „La Nisa, bucuria Zilei Naționale de 14 Iulie s-a transformat într-o tragedie a Franței și a Europei întregi. Barbaria devine o rutină a răului împotriva celor care cred în libertate, egalitate și fraternitate. România este alături de poporul francez. Transmitem condoleanțe familiilor îndoliate”, a scris ea.

Preşedintele Comisiei pentru cultură de la Senat, Georgică Severin, a declarat că atacul de la Nisa demonstrează că terorismul ţinteşte, de fapt, dincolo de victimele sale nevinovate, valorile perene care fundamentează sistemul democratic şi civilizaţia modernă, potrivit Agerpres.

„Atacul terorist de la Nisa, comis în chiar data de 14 iulie 2016, a transformat această zi-simbol pentru naţiunea franceză şi pentru întreaga Uniune Europeană dintr-un moment fericit de celebrare a libertăţii, egalităţii în drepturi şi solidarităţii umane într-un masacru brutal, cinic şi laş a zeci de persoane, inclusiv copii. Este un atac care mai mult decât oricare altă tragedie de acest gen produsă până acum demonstrează că terorismul ţinteşte, de fapt, dincolo de victimele sale nevinovate, valorile perene care fundamentează sistemul democratic şi civilizaţia modernă”, a afirmat Severin, potrivit unui comunicat de presă.

El a adresat condoleanţe familiilor victimelor şi regretul profund pentru suferinţele produse de pierderea celor dragi în urma atacului criminal de la Nisa. „În calitate de parlamentar şi preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, condamn cu fermitate acest act abominabil şi exprim solidaritatea cetăţenilor români cu poporul francez care dovedeşte o admirabilă demnitate, tărie şi unitate în faţa agresiunii provocate de radicalism, ură şi dispreţ pentru viaţă. Această agresiune criminală constituie un pericol pentru noi toţi. De aceea, întreaga comunitate internaţională trebuie să acţioneze, în mod conjugat, pentru eliminarea grupărilor teroriste şi a cauzelor care alimentează acest fenomen”, a menţionat Severin.

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că atacul de la Nisa nu trebuie privit ca o problemă internă a Franţei. „Atacul de la Nisa, în care au fost ucise 84 de persoane, printre care copii, comis de un cetăţean francez de origine tunisiană, nu trebuie privit ca o problemă internă a Franţei. În faţa terorii şi a atentatelor teroriste, a acţiunilor criminale, este firesc să fim solidari şi uniţi. Dar solidaritatea şi unitatea nu ajung pentru a salva vieţi, este nevoie de fermitate, de cooperare între agenţiile de informaţii şi de aplicare a legii şi de măsuri inteligente la nivelul conducerii Uniunii pentru prevenirea şi eliminarea ameninţărilor teroriste. Au liderii europeni, în acest moment, soluţii inteligente şi ferme să lupte cu acte criminale, fie că sunt coordonate, fie că sunt individuale, sau nu pot trece de stadiul cotelor obligatorii?”, a precizat Macovei, într-un comunicat citat de Agerpres.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis un mesaj de condoleanţe ambasadorului Franţei în România, Francois Saint-Paul. „Suntem profund întristaţi de oribilul atac barbar care a făcut atât de multe victime, inclusiv copii, în timpul Sărbătorii Naţionale la Nisa. Suntem bulversaţi şi simţim o profundă compasiune pentru victime şi familiile lor. Ne exprimăm întreaga solidaritate cu poporul francez în aceste momente de doliu”, a precizat Victor Ciorbea, într-un comunicat de presă.

El afirmă că acest nou masacru de oameni nevinovaţi aminteşte faptul că este nevoie de solidaritate pentru apărarea valorilor fundamentale. „Acest nou masacru de oameni nevinovaţi ne aminteşte că este nevoie să rămânem solidari în apărarea valorilor fundamentale – toleranţă, respect al demnităţii celuilalt, fraternitate şi libertate -, valori pe care întreaga noastră civilizaţie le sărbătorea ieri alături de francezi. Trebuie să asigurăm susţinerea acestor valori comune în toate zonele Europei, precum şi în toată lumea”, subliniază Victor Ciorbea. 

Avocatul Poporului îşi exprimă solidaritatea cu locuitorii din Nisa. „Transmit cele mai sincere condoleanţe familiilor afectate de această tragedie, precum şi poporului francez, şi întreaga mea solidaritate cu locuitorii din Nisa, loviţi cu laşitate în ziua Sărbătorii Naţionale. Fie ca sufletele celor decedaţi să se odihnească în pace!”, mai spune Ciorbea. 

Cel puțin 80 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite, în noaptea de joi spre vineri, după ce un bărbat a intrat cu un camion în mulțimea adunată să vadă un foc de artificii, cu ocazia zilei de 14 iulie.

 

 

 

 

Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă