12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAteii nu vor cruci la World Trade Center

Ateii nu vor cruci la World Trade Center

O grupare de atei din SUA a demarat un proces prin care speră că va putea opri includerea unei cruci imense în monumentul comemorativ de la World Trade Center, scrie Huffingtonpost.

Crucea este de fapt un stâlp de oţel care susţinea clădirea înaintea atentatelor. Bucata de metal a fost scoasă dintre dărâmături şi, datorită formei sale ciudate, a devenit rapid un simbol al speranţei pentru cei care au fost afectaţi de atentate.

Aceasta a fost mutată la o biserică din apropiere, în 2006. Pe cruce a fost instalată o plăcuţă pe care scria “Crucea de la Ground Zero – fondată pe 13 septembrie 2001; sfinţită pe 4 octombrie 2001; mutată temporar pe 15 octombrie 2006. Va fi returnată muzeului WTC, un simbol al alinării pentru toată lumea”

Crucea a fost mutată la loc, la World Trade Center, pe 23 iulie însă, potrivit Ateilor Americani, aceasta ar fi trebuit să rămână la biserica St. Peter. “Crucea de la WTC a devenit un simbol creştin”, a declarat Dan Silverman, preşedintele grupării, într-un comunicat de presă.

“A fost sfinţită de aşa-zişi oameni sfinţi şi a fost prezentată drept un memento al Dumnezeului lor, care nu s-a sinchisit să îi oprească pe teroriştii musulmani să ucidă 3000 de oameni, în numele lui, dar, în schimb ne-a oferit nişte moloz care seamănă cu o cruce. Este o afirmaţie ridicolă”, spune acesta.

O altă plângere a fost depusă în cadrul aceluiaşi dosar de către o femeie care spune despre cruce că este “o rămăşiţă urâtă care nu reprezintă altceva în afară de oroare şi moarte”.

Gruparea doreşte includerea în monument a unor simboluri aparţinând şi altor credinţe – printre care şi a celor nereligioase – sau îndepărtarea definitivă a crucii. Preşedintele 9/11 Memorial Foundation a declarat că alte artefacte religioase, precum Steaua lui David şi un şal de rugăciune, vor fi aduse la muzeu înaintea deschiderii oficiale, programată pe 12 septembrie 2011.

Aceasta nu este prima dată când o grupare de atei a intentat procese pentru nedreptăţi religioase. Freedom From Religion Foundation (Fundatia Pentru Eliberarea de la Religie) i-a dat în judecată pe George W. Bush şi pe guvernatorul Wisconsinului, precum şi pe alţi demnitari, pentru o desemnarea unei Zile Naţionale a Rugăciunii, în 2008. Acum puţin timp, cinci texani l-au dat în judecată pe guvernatorul Rick Perry, pentru a-l opri din a participa la un miting pentru rugăciune, care va avea loc pe 6 august.

Cele mai citite

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Ion Țiriac va construi o arenă de tenis la Otopeni: “Se face, dar durează birocraţia”

Ion Țiriac a anunțat, după finala de la Țiriac Open, că intenționează să construiască o arenă de tenis la Otopeni, care să găzduiască turneul...
Ultima oră
Pe aceeași temă