12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAP NATO/Thomas Marino: Dezvoltarea tehnologică a NATO se erodează; prin asumarea colectivă...

AP NATO/Thomas Marino: Dezvoltarea tehnologică a NATO se erodează; prin asumarea colectivă a cheltuielilor, rămânem lideri în tehnologie

Dezvoltarea tehnologică a NATO se erodează și trebuie făcut ceva în această privință, a afirmat duminică raportorul general Thomas Marino (SUA) în cadrul lucrărilor Comisiei pentru știință și tehnologie la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO, organizată la București, subliniind însă că prin asumarea împreună de către statele aliate a cheltuielilor NATO, alianța va rămâne lider în tehnologie, conform Agerpres.

Raportorul general Thomas Marino (SUA) a prezentat duminică proiectul de rezoluție "Menținerea avantajului tehnologic al NATO: Adaptarea strategică și cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării", rezoluție adoptată ulterior în Comisie în unanimitate.

"Dezvoltarea tehnologică a NATO se erodează și trebuie să facem ceva în această privință. În același timp, asistăm la schimbări extraordinare în știință și tehnologie. (…) Inovațiile în multe sectoare sunt determinate de sectorul privat.

De multe ori partea tehnologică tulbură întreprinderile mici și mijlocii și chiar și cele individuale. Forțele armate încearcă să țină pasul cu inovațiile sau chiar să le aplice eficient și rapid. Ca o consecință a acestor schimbări, economiile noastre nu mai au monopol asupra tehnologiilor strategice în care ar trebui să fim lideri internaționali.

Aceste dezvoltări creează provocări critice pentru comunitatea transatlantică (…) Bugetele naționale de apărare s-au redus, au stagnat până recent. (…) Bugetul Rusiei pentru cercetare și dezvoltare în apărare s-a dublat din 2012 până în 2015, iar unii experți sunt de părere că bugetul Chinei pentru cercetare și dezvoltate îl va depăși pe cel al SUA până în 2022", a afirmat Thomas Marino.

În opinia sa, aliații au înțeles, însă, că investițiile trebuie să crească și multe dintre aceste bugete "cresc din nou". "Poate mai important este că ne dăm seama că trebuie să regândim modul în care abordăm și organizăm cercetarea și dezvoltarea în apărare.

Trebuie să ne adaptăm la noul peisaj din știință și tehnologie (…) Cu toții dorim să îmbunătățim inovarea în apărare și cred că avem multe de învățat unii de la ceilalți. (…) Coordonarea, îmbunătățirea inițiativelor de cercetare și dezvoltare dintre noi trebuie să se întâmple de asemenea în ciuda provocărilor pe care le cunoaștem. Inovarea în apărarea individuală și aceste inițiative (…) pot duce la redundanțe, ineficiențe în inovare în direcții diferite, cât și producerea unor goluri tehnologice în cadrul Alianței.

În cele din urmă aliații trebuie să inoveze cu același obiectiv în minte: Alianța trebuie să fie mai puternică, NATO trebuie să rămână forumul în care o astfel de coordonare și cunoștințe se schimbă și conectează oamenii de știință și inginerii din Alianță. Pentru ca NATO să rămână lider în dezvoltarea tehnologică e nevoie de inovație, adaptare și modernizare", a adăugat raportorul general.

Marino a amintit că peste două treimi din cheltuielile NATO sunt asigurate de SUA și a explicat că prin "distribuirea echitabilă a acestei poveri", NATO rămâne lider în tehnologie.

"SUA duce o povară inacceptabilă. Peste 2 treimi din cheltuielile totale ale apărării NATO sunt ale SUA. În 2014, liderii noștri și-au asumat în mod solemn să distribuie această povară în mod echitabil. Cel mai important este că toți aliații s-au angajat să cheltuiască anual 2% din PIB în apărare (…)

SUA așteaptă să vă respectați acest angajament și dacă ne asumăm împreună această povară nu mă îndoiesc că vom rămâne lideri în tehnologie. Totuși dacă aliații nu își vor respecta acest angajament vom rămâne în urmă ceea ce ar putea fi catastrofal.

De aceea, consider că un fond comun în Uniunea europeană pentru apărare poate ajuta enorm pentru capabilitățile de cercetare și dezvoltare și pentru refacerea bazei industriale de apărare din Europa (…) NATO rămâne baza securității transatlantice. (…)

Lumea este dezbinată de riscuri și amenințări. Alianța este pregătită să le facă față. Securitatea și apărarea, dezvoltarea și cercetarea sunt vitale astăzi pentru a păstra credibilitatea viitoare", a încheiat Marino.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă