Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Experți politico-militari comentează, pentru România liberă, criza din Siria: România este aliatul SUA și trebuie să susțină aceeași poziție, dar nu se pune problema unui război | ANALIZĂ

Atacul cu rachete al Statelor Unite asupra unei baze militare din Siria are implicații mult în afara Orientului Mijlociu, inclusiv asupra membrilor europeni ai NATO.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.04.2017 - 11:03

Atacul cu rachete al Statelor Unite asupra unei baze militare din Siria, produs vineri dimineață, are implicații mult în afara Orientului Mijlociu, inclusiv asupra membrilor europeni ai NATO.

"Este primul gest de om de stat al președintelui Donald Trump. Se aștepta un asemenea gest din partea lui Barack Obama, dar el n-a venit. A venit acum din partea lui Trump. Ceea ce spune, face. El a avertizat că va reacționa după atacul chimic al lui Assad asupra civililor", a explicat, pentru România Liberă, analistul politico-militar Hari Bucur - Marcu.


Citește și: New York Times: Tot ce știm și ce nu știm despre atacurile americane din Siria | VIDEO

Președintele Donald Trump a ordonat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, la 4.40, (4.40, ora României), ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, a anunțat Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad.


Acesta subliniază că "România este aliatul Statelor Unite și trebuie să susțină aceeași poziție, dar nu se pune problema unui război. Este vorba de o susținere politică". De altfel, nici măcar NATO nu este parte în această evoluție militară, ci doar SUA, care au executat, prin lansarea celor 59 de rachete din Marea Mediterană, "o acțiune de pedepsire" asupra regimului Assad.

"SUA preiau inițiativa în Siria"

Dr. Constantin Corneanu, analist politico-militar, consideră, la rândul său, că "atacul cu rachete executat de către Armata SUA împotriva infrastructurilor militare siriene reprezintă o demonstrație de forță militară și voință politică, aflate într-o corelație perfectă, având în vedere interesele strategice și geopolitice ale Statelor Unite în zonă. Președintele Donald Trump demonstrează, astfel, că dispune de voința politică necesară protejării și afirmării intereselor SUA în zona Orientului Mijlociu și că înțelege, totodată, rațiunile Pentagonului care ceruse de multă vreme un gest de forță împotriva regimului Bashar al-Assad". Prin acest atac, "SUA preiau inițiativa în Siria".

În schimb, în opinia lui Hari Bucur-Marcu, este de așteptat o tensionare a relațiilor SUA - Rusia, dar "nu se pune problema ruperii relațiilor", deși liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este un susținător al lui Assad. Pe de altă parte, chiar și Donald Trump se pronunța pentru "menținerea în ecuație" a lui Bashar al-Assad ca președinte al Siriei, dar aceasta până la atacul chimic asupra civililor și la lovitura de pedeapsă a SUA, explică Hari Bucur-Marcu. Rămâne de văzut cum va acționa în continuare administrație de la Washington.

"Toate celelalte alternative presupun ca regimul Assad să dispară", explică Hari Bucur-Marcu.

Constantin Corneanu consideră, pe de altă parte, că Bashar al-Assad va fi cu siguranță îndepărtat de la putere: "Soluțiile politice negociate până acum, cu Bashar al-Assad actor principal în ele, devin inoperabile, dacă nu caduce".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...