15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlertă în Mexic. Vulcanul Popocatepetl şi-a intensificat activitatea

Alertă în Mexic. Vulcanul Popocatepetl şi-a intensificat activitatea

Activitatea vulcanului Popocatepetl din Mexic s-a intensificat luni, deasupra sa apărând o coloană de cenuşă înaltă de trei kilometri, informează EFE, care menţionează că autorităţile au anunţat un cod galben de alertă în legătură cu erupţiile, vizibile inclusiv din capitala ţării, situată la 73 de kilometri distanţă. 

”Râurile” de lavă de pe versanţii muntelui au ajuns la lungimi de 1,6 kilometri, iar mai multe localităţi din jur au luat culoarea alb-gri din cauza celei mai puternice ploi de cenuşă înregistrate din anul 1994. 

Popocatepetl – al cărui nume înseamnă ”muntele care fumegă” în limba nahuatl – ocupă locul al doilea în Mexic din punctul de vedere al altitudinii, aminteşte Agerpres. El are o înălţime de 5.452 de metri, un crater cu diametrul de 900 de metri şi cu adâncime de 150 metri, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor (CENAPRED). 

Având în vedere că în apropierea lui, pe o rază de 100 de kilometri, trăiesc 25 de milioane de mexicani, şi că activitatea sa este puternică de 22 de ani, Popocatepetl este unul dintre vulcanii cel cei mai atent monitorizaţi din întreaga lume. 

Craterul lui ”Don Goyo”, cum îi spun localnicii, este urmărit fără încetare cu patru camere de luat vederi, iar imaginile erupţiilor de lavă şi ale coloanelor de cenuşă mai mari de doi kilometri se transmit în direct pe internet. Totodată, pe versanţii muntelui, există 15 staţii care măsoară mişcările telurice şi fac analiza chimică a gazelor emanate. 

În Mexic există doi vulcani activi, celălalt fiind Fuego (sau Colima), care are altitudinea de 3.940 de mertri şi se găseşte în statul Jalisco (din nord-vestul ţării). 

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă