10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Stat Islamic lovește din nou la Londra! Cel puțin 29...

FOTO VIDEO Stat Islamic lovește din nou la Londra! Cel puțin 29 de persoane, rănite, după ce un dispozitiv improvizat a explodat la metrou. Autorul atacului ar fi fost identificat

Un atac terorist s-a produs, vineri dimineață, la Londra. Un dispozitiv improvizat a explodat în metrou. Zeci de oameni au fost răniți. Atacatorul ar fi strigat ”Allah Akhbar!”. 


UPDATE 23,30: Marea Britanie a ridicat la nivelul "critic", cel maxim, gradul de alertă teroristă, eea ce înseamnă că un atac este considerat ca fiind iminent, după explozia, dimineață, a unei bombe la o stație de metrou din Londra.

Pe de altă parte, gruparea ISIS a revendicat atentatul. Într-un scurt comunicat difuzat pe Telegram și a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, agenția de propagandă Amaq a grupării radicale a declarat că "o sursă a spus" agenției că "un dispozitiv" a explodat la metroul din Londra și că acțiunea a fost realizată de "un detașament al Statului Islamic".

Spre deosebire de alte comunicate, Amaq nu a indicat în acest caz că sunt "soldați" ai autoproclamatului califat și nici nu a menționat numărul victimelor atacului.


 

UPDATE 19.50: Cel puțin 29 de oameni au fost răniți în atacul terorist de la Londra, relatează Sky News. 

18.00 Donald Trump a declarat că ”este un lucru absolut teribil, o voi suna chiar acum pe Theresa May. Trebuie să fim mai duri și trebuie să fim mai inteligenți”, a spus Trump. 

17.55: Autorul atacului ar fi fost identificat, după ce specialiștii au analizat înregistrările surprinse de camerele de luat vederi, conform Sky News, care citează surse din poliție. 


Premierul Theresa May i-a dat replica lui Donald Trump, spunând că nu trebuie să speculeze asupra evenimentelor în desfășurare. De asemenea, ea a precizat că nivelul de alertă teroristă rămâne sever și a calificat atacul drept un ”act laș”. 

17.44: Continuă alerta în Marea Britanie. Un bărbat înarmat cu un cuţit a fost arestat într-o gară din Birmingham. Poliția a anunțat, ulterior, că incidentul are legătură cu posesia de droguri. 

 

16.20:  Bilanțul răniților în atacul de la Londra a crescut la 23, informează CNN. 

15.50: Supermarketul Lidl s-a oferit să ajute autoritățile britanice în ancheta privind atacul terorist, după ce una din pungile sale a fost folosită de atentator. 

Autoritățile au anunțat că dispozitivul improvizat fusese conceput să omoare un număr foarte mare de oameni și, din cauza unei erori în realizare, nu a explodat complet. În prezent, mai mulți specialiști consultă camerele de luat vederi de la cinci stații de metrou din Londra, pe unde ar fi putut intra atacatorul cu dispozitivul improvizat în punga de Lidl. 



15.20: 22 de persoane au fost rănite în atacul de la Londra, conform celui mai recent bilanț. 

Televiziunile BBC și Sky News au anunțat că dispozitivul exploziv improvizat avea atasat un ceas electronic.Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că autoritățile sunt pe urmele suspecților. 


Președintele american Donald Trump a reacționat, pe contul său de Twitter: ”Încă un atac în Londra, comis de un terorist laș. Sunt oameni bolnavi și demenți, care erau în vizorul Scotland Yard. Trebuie să fie proactivi! Teroriștii lași trebuie să fie atacați mult mai dur. Ei recrutează pe Internet, trebuie să le distrugem instrumentele de recrutare!”. 


13.40: 18 persoane rănite în atacul de la Londra au fost internate în spital, iar ancheta a fost preluată de Parchetul antitero, a anunțat șeful Poliției Metropolitane, într-o declarație de presă. 

El a mai precizat și că numărul polițiștilor care vor patrula pe străzi va crește. 

 

13.15: Premierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat comitetul de urgență Cobra, în urma atacului terorist. De asemenea, șefa Executivului a transmis mesaje de încurajare și solidaritate pentru răniți și familiile acestora.

12.35: Comisarul adjunct Neil Basu a confirmat că toate probele anchetei privind explozia de la metroul londonez indică un atentat terorist. Poliția Metropolitană nu a publicat numărul oficial al răniților, însă, la momentul exploziei, în garnitura afectată se aflau aproximativ 100 de călători. Autoritățile îl caută pe posesorul bagajului.





12.30: Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a declarat că până la această oră nu sunt cetăţeni români printre victimele exploziei produsă în această dimineaţă la o staţie de metrou.

"Printre persoanele care au suferit arsuri nu sunt români, din câte informaţii am eu până în acest moment. Noi avem acolo, la Politia Transporturi Londra, un ofiţer detaşat. El e la locul faptei şi ne ţine la curent cu evoluţiile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.

12.20: Un jurnalist prezent la fața locului a relatat că un polițist i-a spus că forțele speciale au găsit un al doilea dispozitiv improvizat, care nu a explodat și pe care oamenii legii încercau să îl dezamorseze, scrie Daily Mail.

12.15: Deflagrația de la metroul londonez este tratată ca un act terorist. 





O explozie puternică s-a produs în sud-vestul Londrei. Ofițerii și serviciul de ambulanță se află la faţa locului, iar poliţiştii investighează incidentul. Metroul a fost închis, iar călătorii au fost evacuaţi. Potrivit BBC, mai mulţi pasageri au fost răniţi.

Martorii povestesc că a explodat un recipient alb. Se pare că recipentul conținea o substanță chimică puternic inflamabilă.

„Când am văzut flăcările şi am auzit explozia, am sărit pe ușa deschisă”, a povestit un martor pe Twitter. 

Poliția Metropolitană a anunțat că este la curent cu situația de la metrou și că va publica un prim comunicat de presă cât mai curând posibil.

Un martor a declarat că a văzut mai mulţi oameni răniţi, susţinând că au fost călcaţi în timp ce încercau să scape.





 "Pe platformă era o femeie care spunea că a văzut o pungă, un bliţ şi un bubuit. Am văzut mai multe femei plângând, au fost multe strigăte şi ţipete, a existat un pic de agitaţie pe scări care continua pe străzi", a spus el.

Potrivit presei locale, mai mulți martori susţin că un bărbat ar fi strigat Allahu Akbar.





Ştire în curs de actualizare.

 

 

Cele mai citite

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă