11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri sub ochii Moldovei

Alegeri sub ochii Moldovei

Pentru a desemna primarului general al municipiului Chişinău la urnele de vot s-au prezentat 368.629 alegători, ceea ce reprezintă 59,6% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot. Participarea la vot în turul II în Chişinău este cu cca 3% mai mare decât în turul I.

Noi alegeri locale au avut loc ieri în Republica Moldova, care au adus de data aceasta şi o premieră: electoratul a votat la vedere, fără draperii la cabine. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală, care a dorit să elimine astfel eventualele fraude, potrivit Jurnalului de Chişinău. Totuşi, cu o seară înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarilor, Curtea Supremă de Justiţie a decis că cetăţenii pot solicita draperie, dacă vor să voteze fără să fie „supravegheaţi” din afară.

Scrutinul s-a desfăşurat ieri în 512 localităţi, prezenţa la vot fiind neaşteptat de bună pentru o ţară care în ultimii doi ani a organizat alegeri o dată la câteva luni. Nu au lipsit nici incidentele, unele dintre acestea violente.

Bătuţi cu puşca la secţia de votare

Trei tineri au fost bătuţi cu patul puştii până când au rămas inconştienţi. Agresorii, rămaşi necunoscuţi, i-au observat pe cei trei cum rupeau un afiş electoral al unui concurent politic din localitatea Stăuceni, relatează presa moldoveană. De asemenea, conform Asociaţiei Promo-Lex, care are observatori în secţiile de votare, s-au înregistrat tentative de votare multiplă şi transporturi organizate de alegători. Pe unele liste electorale exista deja semnătura în dreptul unor persoane care nu votaseră. Ba chiar a fost înregistrat un caz de înscriere în rândul votanţilor a unui decedat.

Miza cea mai mare a acestor alegeri locale o reprezintă cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al Chişinăului, văzut ca un simbol pentru direcţia politică pe care urmează apoi să meargă şi restul ţării. În turul doi au rămas liberalul Dorin Chirtoacă, actualul primar general al Capitalei, şi candidatul Partidului Comunist din Repulica Moldova (PCRM), deputatul Igor Dodon. Lupta este cu atât mai strânsă cu cât în turul întâi diferenţa dintre cei doi a fost de numai 6.000 de voturi în favoarea reprezentantului comunist, care a fost la un pas să câştige din primul tur.

De altfel, cele două săptămâni care au trecut de la primul tur de scrutin au fost încărcate de acuze de fraudă între Partidul Liberal (PL) şi PCRM. De altfel, liberalii au reuşit să obţină renumărarea voturilor exprimate pentru Consiliul Municipal al Chişinăului, spre nemulţumirea comuniştilor. „PL vrea să ne fure un mandat. Este un precedent periculos, pune într-o nesiguranţă totală rezultatele alegerilor. Dar toate renumărările de până acum au fost în favoarea PCRM”, a declarat Sergiu Sîrbu, juristul PCRM, pentru Jurnalul de Chişinău. Comuniştii obţinuseră pe 5 iunie 26 din cele 51 de mandate, cît are consiliul local al Capitalei moldovene.

Decizia de renumărare a fost luată de Curtea de apel după ce PL a prezentat mai multe nereguli care au avut loc la alegerile din 5 iunie. „Nu este un echilibru între numărul de persoane care au participat la vot şi numărul buletinelor de vot. Într-o secţie, 100 de buletine au fost greşit calificate ca nevalabile”, a precizat avocatul liberalilor, Ion Casian.

Mai bine de jumătate dintre moldovenii cu drept de vot s-au prezentat ieri la urne pentru alegerea primarilor din 512 localităţi din cele 898, cât are Republica Moldova.

Rusia supraveghează scrutinul

Un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe rus a stârnit nemulţumire la Chişinău în cele două săptămâni dinaintea alegerilor. Diplomaţii de la Moscova îşi exprimau îngrijorarea faţă de corectitudinea alegerilor şi a criticat dur activitatea Comisiei Electorale şi a observatorilor OSCE, care nu ar fi semnalat nereguli grave, cum ar tipărirea buletinelor de vot în cantităţi ce depăşesc numărul alegătorilor. Moldovenii au protestat şi au lăsat să se înţeleagă că în acest fel Rusia vrea de fapt să intervină în favoarea candidatului din partea Partidului Comunist. 

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă