Alegeri prezidențiale în Iran. Reformistul Hasan Rohani a obținut al doilea mandat

Președintele în exercițiu al Iranului, Hasan Rohani, a obținut al doilea mandat în funcția supremă.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2017 - 17:55

UPDATE 17,50: Președintele în exercițiu al Iranului, Hasan Rohani, a obținut al doilea mandat în funcția supremă, informează duminică agenția turcă Anadolu.

Până duminică la ora 17, Rohani avea 22,7 milioane de voturi, din totalul celor 38,9 exprimate.


Președintele în exercițiu al Iranului, Hasan Rohani, un moderat, îl devansează pe principalul său contracandidat, conservatorul Ebrahim Raisi, în alegerile prezidențiale desfășurate vineri, au anunțat sâmbătă televiziunea de stat Irib și ministrul adjunct de interne, Ali Asghar Ahmadi.

„Din cele 25,9 milioane de buletine de vot deschise, Rohani a obținut 14,6 milioane de voturi, iar Raisi 10,1 milioane”, a declarat Ahmadi, într-o intervenție la postul Irib, scrie Agerpres, care citează AFP și Reuters.

În procente, aceasta înseamnă că, potrivit acestor rezultate parțiale, Rohani a obținut circa 56% din voturi, iar Raisi 39%.

Potrivit oficialului, au votat peste 40 milioane din cei 56,4 milioane de alegători înscriși pe listele electorale.
Rezultatele finale ale scrutinului urmează să fie anunțate în cursul zilei de sâmbătă, a mai indicat Ahmadi.

Într-o primă reacție și chiar înainte de anunțul ministrului adjunct de interne, lideri conservatori au recunoscut victoria lui Rohani.

„Primele numărători ale voturilor arată că dl Rohani este învingătorul (...) și trebuie felicitat”, a transmis Alireza Zakani, fost deputat conservator care a participat activ la campania împotriva realegerii actualului președinte, mai scrie Agerpres.

Dacă totuși nici unul dintre cei patru candidați nu întrunește peste 50% din voturi, primii doi clasați se vor confrunta într-un al doilea tur, pe 26 mai.

Peste 70% din cei aproximativ 56 de milioane de alegători înregistrați au votat, un procentaj aproximativ egal cu cel din 2013, când Hassan Rouhani a fost ales de o mare majoritate. În campania actuală, el a promis mai multă libertate în interior și deschiderea Iranului spre exterior, în timp ce Raisi, preferatul ayatolahului Ali Khamenei — liderul religios al țării — a insistat asupra greșelilor în gestionarea economiei naționale și a promis mai multe locuri de muncă și sporirea protecției sociale.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...